Царево събра производители на манов мед

На щандовете те представят пълната гама от пчелни продукти. В рамките на фестивала - до 15 август, пчеларите ще предлагат от ценния биологичен продукт и на щандове в Китен, надявайки се така да реализират по-голяма част от продукцията си.

Традиционното изложение на меда се организира от Община Царево и Съюза на българските пчелари. Официалното му откриване е на 9 август от кмета Петко Арнаудов. Програмата предвижда среща с Кирилка Бекриева - нач.-сектор "Месо и пчеларство" в държавна дирекция "Земеделие", която ще запознае пчеларите с възможностите за финансиране по Националната тригодишна програма за пчеларство.

Акад. Атанас Атанасов ще представи иновационните подходи в изследването на пчелните продукти от региона на Странджа. Той и неговият екип започват да изледват от есента производството на пчелни продукти - странджански манов мед, прополис и перга (преработен от пчелите пчелен прашец). Изследванията ще се извършат по проект, финансиран от Европейския съюз, в продължение на три години. Екипът на академика ще използва най-съвременна апаратура.

Четвъртата вечер от изложението е посветена на монофлорните медове. Тогава организаторите ще покажат на живо центрофугиране на мед и ще предложат на присъстващите да го дегустират.