Частните охранители празнуват професионалния си празник на 11 ноември

Свети Мина е войн, пазител и покровител на семейството. Затова този ден е избран и за празник на частните охранители у нас. Фирмите, които предоставят физическа охрана и охрана чрез СОТ, каквато е "3С СОТ Бургас" ООД са си поставили за цел да пазят семейството и неговите членове, имуществото и бизнеса на своите клиенти.

 

Професията "охранител" е официално призната и инициативата за обявяване на празник за нейното честване показва отговорно отношение към самата професия от една страна, а от друга – е заявка за издигане на авторитета на хранителния бранш като цяло.

Към момента у нас има над 1 170 лицензирани частни охранителни фирми. Звената за самоохрана са над 2 800. Към 31 март т.г. охранители на трудов договор са 14 200 като 1 100 от тях са жени. Въоръжената охрана е 6 400 души.

Датата 11 ноември е избрана за Ден на охранителя след допитване до членовете на  НАФТСО. Това е браншова организация, която обединява охранителните фирми в страната. В нея членува и бургаската "3С СОТ" ООД.

Предложението на НАФТСО за обяване на празника на свети Мина за Ден на охранителя е одобрено с решение на Министерски съвет.

В последните години се забелязва тенденция за добро взаимодействие между МВР и частните охранители в посока на все по-успешно опазване на имуществото на физически и юридически лица, на обекти от критичната инфраструктура, превоз на ценни пратки и товари, осигуряване на масови мероприятия. Частната охранителна дейност е част от превантивната система за противодействие на престъпността и подпомага укрепването на обществения ред и сигурността в страната.