Тази рецепта е била любима на ловците от царско време. Снимки Chef Димитър Боев

Тази рецепта е била любима на ловците от царско време. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

"Това ястие ще Ви накара да се почувствате част от компанията на ловните дружини от царско време, когато след дълго ловуване са се събирали, готвели са, пиели са хубаво вино и са си разказвали забавни истории. Това е ястие направено, за да бъде споделено с хубава компания", сподели Chef Боев.

Ето и продуктите, и стъпките за приготвянето:

Яхния от еленско

Време за приготвяне 40 минути

Време за готвене - 3 часа

Порции 3

Продукти:

700 грама еленско месо

300 грама лук

50 грама бекон

200 грама моркови

160 грама доматен сос

150 грама вино

пилешки бульон разтворен в 200-300 млр. топла вода

2 скилидки чесън

олио, сол, червен пипер, черен пипер, дафинов лист, мащерка, люта чушка по желание

Начин на приготвяне:

1. Нарежете еленското и бекона на кубчета с дебелина около 3 сантиметра. Загрейте олито в тенджера и започнете да запечатвате месото, докато получи хубав златист цвят от всички страни. След като е готово го извадете от тенджерата.

2. Нарежете всички зеленчуци и ги сложете в същата тенджера, в която сте запечатали преди това месото. Прибавете и нарязания на филийки чесън и ги оставете да се карамелизират добре.

3. Ако зеленчуците са готови и с хубав цвят, върнете еленското в тенджерата и овкусете с подправките, като разбъркайте добре, за да може подправките да пуснат аромата си.

4. Сега е време да прибавите виното, като го оставите да се извари и да се редуцира, след което може да прибавите доматеното пюре и пилешкия бульон. Бульон, прибавете колкото да покрие месото.

5. Похлупете го с капак и го оставете на много слаб котлон да къкри 2 часа.

6.След като е готово, погледнете дали ви харесва консистенцията. Ако ви е течно, просто усилете котлона да се редуцира сосът и сте готови.

7. Сервира се горещо!

Галерия