Рецептата е подходяща за всеки празник и повод. Снимки Chef Димитър Боев

Рецептата е подходяща за всеки празник и повод. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Свински корем с полента и сос

 

Необходими продукти

500 гр. свински корем

15 гр. свинска мас

2 скилидки чесън

150 гр. червено вино

вода

сол

пипер

 

За полентата

200 гр. полента

400 гр. вода

550 гр. мляко

100 гр. масло

сол, мащерка

чесън, пипер

индийско орехче

 

За соса

2 кг свински кости с месо

200 гр. масло

120 гр. ябълка

2 глави чесън

200 гр. лук

олио

сол, розмарин

бульон или вода

 

Начин на приготвяне

Накълцайте свинското месо с големина от 3 см. Зеленчуците нарежете със същата големина. Чесънът срежете през средата. Запържете с олио свинското месо, след което прибавете зеленчуците и подправките. Прибавете маслото на малки кубчета, за да се карамелизират всички продукти. Прецедете всичко, за да се махне мазнината. Върнете всичко в тенджерата и покрийте с вода или бульон. Гответе от 2 до 3 часа след, което прецедете през ситна цедка и редуцирайте соса колкото ви е нужно. След което охладете.

Съвет - щом е готов  и охладено ако мазнината е повече от един пръст махнете излишната. Ако не е желиран добре сосът го загрейте и редуцирайте още време.

Вземете свинският корем и направете разрези по цялата кожа и след което овкусете със сол и пипер и го поставете в тенджера със свинската мас с кожата на долу, за да може да се изпече добре кожата. Когато е златиста го обърнете и запечете от всяка страна. Прибавете в тигана чесънът след което виното подправките и водата и запечете в печката за 2 часа на 160 градуса.

В тенджера загрейте млякото и водата и сложете подправките вътре. Оставете сместа да поври за 2 минути. Прецедете в нова тенджера и когато заври отново, прибавете полентата и бъркайте непрекъснато на слаб огън. За около 30 до 40 минути трябва да е готова. Махнете от котлона и овкусете със още сол ако е нужно след което прибавете студеното масло.

Поставете в чиния полентата. Нарежете свинското и затоплете соса. С четка намажете свинското със сос и напълнете малка сосиера. Поставете парчето мецо върху полентата, украсете и сервирайте топло.

Галерия