Честита Баба Марта

 

Според стара легенда мартеници са връзвали по нашите земи още траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров.

Според народната традиция на днешния ден Баба Марта закичва децата за здраве. Тя е единствена сестра на 11 братя-месеци в народните представи. Всеобщата представа е, че тя е своенравна старица, която ту се сърди, ту се смее. Затова и времето през март е непостоянно – ту слънчево и топло, ту мразовито и снежно.

Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Според други те се свалят на Първа пролет. Може да свалите мартеницата, когато видите щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво, на което да я закичите. Мартеницата може да се сложи и под камък.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.

На днешния празник имен ден имат Марта, Мартин, Мартина, Евдокия.

Днес ще бъдат обявени и победителите в конкурса за мартеница, организаран от община Бургас. Награждаването е от 11.00 часа в Етнографския музей, където са подредени мартениците, изпратени за участие в конкурса тази година.

1 март е и Ден на художествената самодейност. Днес празнуват всички, които имат отношение към изкуството и съхраняване на българските традиции.

Честит празник!