DSC_4270

DSC_4270

Чолаков поиска по-строг закон за безрасъдни водачи

Липсата на неизбежност на наказанието също е причина за голяма част от произшествията, каза областният управител Вълчо Чолаков по време на дискусия относно пътната безопасност по трасето Бургас - Варна, проведена днес в областната администрация. Тя бе инициирана от народния представител Настимир Ананиев - председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-ото Народно събрание.

Според Чолаков, ако се направи анализ на статистическите данни, е много вероятно да се окаже, че голяма част от катастрофите са причинени в

резултат на висока скорост и от млади шофьори с мощни автомобили. Липсата на страх от наказание у водачите води до неспазване на законодателството.
"Винаги съм директен и прям, за мен заниженият контрол и недостатъчните мерки по пътя са основната причина за черната статистика", каза още Чолаков. Областният управител се обърна с конкретно предложение към председателя на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев. "Предлагам Народното събрание да се  върне към дебата относно допустимите конски сили на автомобила, управляван от млад водач. Мисля, че това не се прие като промяна в Закона за движение по пътищата, защото нарушавало нечии права. В този смисъл питам, до кога ще толерираме нирваната за висока скорост у някои млади шофьори, за сметка на здравето и живота на хората", попита Чолаков.
Участие в дискусията взеха зам.-областният управител Владимир Крумов, началникът на отдел "Пътна полиция" към МВР - Бойко Рановски, представители на Областна дирекция на МВР - Бургас, председателят на Постоянната комисия по транспорт в Общинския съвет в Бургас Живко Табаков, представители на агенция "Пътна инфраструктура", Община - Бургас, представители на Съюза на българските автомобилисти и неправителствени организации, имащи отношение по темата за пътната безопасност.