Читалище празнува годишнина с Ден на отворени врати

Те ще могат да се включат в приказката за мартениците, разказана с прежда и вълна. За най-малките първи посетители ще има специален библиотечен час в "Детския отдел".

 

В 13.00 часа във фоайето, читалнята и заемните за деца и възрастни ще се открият няколко експозиции: с рисунки и мартеници на деца от ОУ "Св. Княз Борис І", изложба с плакати, отразяващи читалищните културни прояви през годините. Фантастични приказни герои, предмети с фолклорни мотиви и творби на морска тематика, изработени от възпитаници на Вили Божилова от Школата по рисуване и приложни изкуства към читалище "Просвета", вече украсяват всички зали на читалище "Любен Каравелов".
Гостите на читалището и минувачите по ул. "Цар Калоян" ще бъдат закичени с мартеници.
През празничната година предстоят още срещи с поетите Никола Инджов и Любомир Левчев, празник на старата градска и шлагерна песен, детски творчески занимални през пролетната и лятната ваканции, пленер по изкуствата за децата от школите, литературно четене по случай Световния ден на поезията и други. 
Официалното тържество по случай 70-годишнината ще бъде в навечерието на Деня на будителите.

Началото на читалището се поставя на 3 март 1940 година в квартала при Старата гара, на което се дава името "Любен Каравелов", тъй като основаването му става в една от стаите на училище "Любен Каравелов". В присъствието на 83 души основатели Щерю Тодинов е избран за пръв председател на читалището, а Елена Сидерова е първият библиотекар.
Първоначално читалището е работило в сладкарница "Феникс", след това сменя още няколко пъти адреса си, а от 1977 г. е в подблоковото пространство на ул. Калоян 24.Най-дългогодишните служители в читалището са Донка Парушева – секретар-библиотекар от 1950 до 1979 г. и Слава Тодорова с 27-годишен библиотекарски стаж.
През 70-годишното си съществуване читалището е развивало разнообразна културна и просветна дейност. Близо 45 години тук съществува единствената в града езикова детска градина за изучаване на руски, немски, френски и английски език. Неколкократно тук работят литературен кръжок, школа за млади композитори, музикална школа , куклено-театрална формация и др.
С читалището са свързани имената на известни писатели – Паруш Парушев, Николай Искъров, Иван Благоев, Стоянка Грудова, на творци от различни области на изкуството, между които на музикалния педагог Нина Матева, създала Фолклорната формация "Тракийче", Гергана Начева – доц. д-р в Центъра по хуманитаристика на БСУ и др.
През 2010 г. в читалището работят фолклорна формация "Тракийче", литературно студио "Митични птици", клас по английски език, клас по пиано, Вокална група за шлагерни и стари градски песни "Морски бриз".
Читалището предлага библиотечни услуги (читалня и заемни за деца и възрастни), интернетдостъп, компютърен набор, копирни услуги, сканиране и ламиниране.
Цялата културна дейност на читалището през 2010 година е посветена на 70-годишнината
му.