Светлин Русев ще свири с оркестъра в Бургас и София. Снимки World Youth Chamber Orchestra

Светлин Русев ще свири с оркестъра в Бургас и София. Снимки World Youth Chamber Orchestra

Световно известният цигулар Светлин Русев ще свири с "World Youth Chamber Orchestra" в Бургас. Концертът е на 30-ти юни от 20.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. Оркестърът ще изнесе само два концерта у нас - единият в Бургас, а вторият е на 2-ри юли в София, с който ще бъде закрит столичния фестивал "Софийски музикални седмици".

Оркестърът ще репетира при отворени врати в Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас от 27 юни.

Програмата на WYO с диригент Маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев включва - Н. Паганини - "I palpiti" за цигулка и струнен оркестър, Н. Паганини - "Moto perpetuo" за цигулка и струнен оркестър, Н. Паганини - "La Campanella" за цигулка и струнен оркестър, Бизе/Сарасате - "Кармен фантазия" за цигулка и струнен оркестър, Дж. Верди - квартет в Е moll

Името на Маестро Дамяна Джурана се свързва с WYO, Световния младежки оркестър, който той създава през 2001 г. В основата му лежи новаторската идея на Маестро Джурана да твори музика, като съчетава отдаденост, както към изкуството, така и към социални каузи. В тази идея той вгражда своя преподавателския и артистичен опит. Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният младежки оркестър включва повече от 400 музикални институции от цял ​​свят. В художественото му ръководство присъстват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето училище в Тросинген.

Дамяно Джурана е музикален артистичен директор на фондацията на Световния младежки оркестър към Университета Сапиенца в Рим, която ръководи всички дейности по висше музикално и оркестрово обучение, концерти и мироопазване на оркестъра. Огромният образователен, артистичен и политически успех на оркестрите, е отговор на новаторските търсения и необходимостта от разпространение на музикалната култура в обществата на третото хилядолетие.

Дамяно Джурана предприема със Световния младежки оркестър турнета в Италия, Германия, Малта, Естония, Ирландия, Словения, САЩ, Чехия, Турция и т.н., и винаги получва признание от публиката и критиците. Маестро Джурана се посвещава и на композирането - последните му произведения, две от които, изпълнявани в сезоните на Националната академия на Санта Чечилия, са: Cantica di Nascite e di mothers, Средиземноморска сюита I и II, за оркестър, музика за театралните пиеси Le due луни и Ритъмът на веслото, Четирите акварела за соло цигулка.

Част от "World Youth Chamber Orchestra" е и Светлин Русев. Той печели първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.

Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, сред които Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Cremerata BalOca и др.

Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.

Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многобройни почитатели по целия свят, както като солист, така и в качеството си на забележителен камерен изпълнител. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, ЖанИв Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов, Антоан Тамести, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Нинг Фенг. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова. От 2000-та година ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция.

Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.

В настоящия момент, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж.

Светлин Русев е носител на множество награди от редица престижни международни конкурси, сред които конкурса в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн.

Галерия