Заемът за разработването на ваксини срещу инфекциозни заболявания, включително неговата потенциална ваксина CVnCoV. Снимката е илюстративна

Заемът за разработването на ваксини срещу инфекциозни заболявания, включително неговата потенциална ваксина CVnCoV. Снимката е илюстративна

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и "CureVac" - биофармацевтично предприятие, което извършва дейност в областта на клиничните изпитвания и разработва нов клас революционни лекарства, основани на оптимизирана иРНК - сключиха споразумение за заем в размер на 75 млн. евро в подкрепа на разработваните от предприятието ваксини срещу инфекциозни заболявания, включително неговата потенциална ваксина CVnCoV, насочена към предотвратяване на инфекциите от SARS-CoV-2. Заемът ще подкрепи усилията на дружеството да разшири съществуващите производствени възможности, отговарящи на стандарта за добра производствена практика, както и да ускори завършването на своя четвърти производствен обект в Тюбинген, Германия.

"Коронавирусът ще бъде с нас, докато не открием ваксина срещу него. Затова съвместната ни работа в тази област с международните партньори е толкова важна. Наскоро представихме нашата стратегия за ваксините, чиято цел е да се ускори разработването, производството и използването на ваксини срещу новия коронавирус. И от началото на пандемията увеличихме с 400 млн. евро средствата за механизма за финансиране на борбата със заразните болести, за да може ЕИБ да обработва повече проекти, свързани с тази болест. С подкрепата за "CureVac" увеличаваме усилията ни за намиране на безопасни и ефективни решения за всички в Европа и в целия свят", каза Мария Габриел - комисар отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Заемът за "CureVac" е подкрепен от механизма за финансиране на борбата със заразните болести по програмата "Хоризонт 2020" на ЕС. Механизмът е пример за успешното сътрудничество между Европейската комисия и ЕИБ в условията на здравна криза. Чрез него ЕИБ е подпомогнала 13 дружества с общо кредитиране в размер на 316 млн. евро за разработването на терапии, ваксини и диагностика за борба с различни инфекциозни заболявания, най-вече с коронавируса.