IMG_0121

IMG_0121

Църквата "Карие" - шедьовър на византийската архитектура

със своите удивителни мозайки и фрески. В тях се открива философска задълбоченост, перспектива и пластично решение, които създават впечатления за движение.IMG_0108IMG_0113

След завоюването на Константинопол през 1453 г., тя продължила да функционира като източно православен храм още известно време. След това камбанарията била съборена и на нейно място вдигнато минаре. Мозайките били закрити от огромни дървени платна, с изписани върху тях текстове от Корана, друга част била измазана. Така църквата била превърната в джамия през 1511 година.IMG_0115

След обявяването на Турция за република от Мустафа Кемал Ататюрк и в резултат на направените от него реформи, "Карие" е превърната в музей. За щастие богатите мозайки са запазени и днес хиляди туристи от цял свят могат да се насладят на изяществото им.

В основната част на "Карие", вдясно от мястото, където се намирал олтара, е михраба – ниша в стената на джамията, често украсена с две колони и арка, IMG_0114която показва посоката, в която се намира свещения за мюсюлманите камък Кааба в град Мека. Михрабът е ориентиран в посока югоизток.

Когато човек застане с лице към олтара, вляво ще види мозайката на Иисус Христос вседържител. Мозайките проследяват живота на Света Богородица и на Божия син - Иисус Христос. Преди векове миряните, които са влизали за молитва в храма, а днес туристите, които изповядват различна религия, могат да се насладят на майсторството на авторите, които с такава любов и търпение са създали мозайките по библейските текстове. Една след друга те показват сцените от раждането на Света Богородица, въведението на малката Мария в храма, непорочното зачатие и раждането на Иисус Христос.

Прекрачилите прага на „Карие” могат да видят претворени в мозайките четирите чудеса, които извършва Божият сън, сред които и превръщането на водата във вино и изцерението на света Вероника.

На една от стените е изобразен Иисус Христос как разчупва ключовете на смъртта и така спасява света. От едната му страна е Адам, облечен в бели одежди, а от дясно – Ева. IMG_0123Сред внушителните изображения е сцената на Страшния съд. Майсторите с много търпение и вяра да претворявали свещените текстове.

Мозайките се изработват по специална технология. Начупеното стъкло се потопя в златна вода и се нанася върху предварително измазана стена, като се внимава парчетата да бъдат под един ъгъл.

Когато към църквата се прави разширение, стените са били изрисувани с фрески, заради недостиг на средства. Фреските, които са също по текстове от Библията, са запазени и до днес.IMG_0122

Интересът към църквата "Карие" се засилва през последните няколко години. И все повече българи посещават храма, превърнат в музей, където са запазени един от най-добрите образци на византийската архитектура и култура в света.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Авторът

 

Това пътува стана възможно благодарение на бургаската туристическа агенция "Фебтурс".

Подарете си една незабравима ваканция в Турция с екипа на "Фебтурс".