Хората с лумбална херния не бива да пушат и трябва да правят ежедневните си упражнения за стягане на мускулатурата, препоръчва хирургът от болница Чорлу Ватан

Хората с лумбална херния не бива да пушат и трябва да правят ежедневните си упражнения за стягане на мускулатурата, препоръчва хирургът от болница Чорлу Ватан

Масовото навлизане на компютрите във всички сфери на живота през последните 30 години доведе до значително повишаване на оплакванията от болки във врата и кръста. Много хора се оплакват от ужасни болки, мажат се с мехлеми, пият някакви препоръчани от приятели лекарства и живеят години наред, обричайки се на страдание. Малцина отиват на лекар и то твърде късно, когато има трайно увреждане на нерв или когато нищо вече не може да се направи. Причината – страхът от операция.

Според д-р Джем Хакан Юртсевер това е дълбоко погрешен подход. Хирургът от болница "Чорлу Ватан" в град Чорлу, Турция е специалност в областта на хирургията на мозъчния нерв и гръбначния мозък. "Вместо хората да предприемат самолечение, добре е да се консултират с лекар и той да им предпише лекарства. Само 7% от нашите пациенти са за операция. Останалите 93% могат да се избавят от болките и да се върнат към нормалния живот без хирургическа намеса", категоричен е д-р Юртсевер. Според него към спешна операция се прибягва само в случаите, които не се повлияват от лекарства.

Специалистът потвърждава наличието на сезонност при тези оплаквания. "Оплакванията от лумбална и шийна херния могат да се засилят при студено време. А през лятото, когато навън е горещо, болката се облекчава", обяснява докторът.  И допълва, че има и професии, при които тези заболявания се срещат по-често  - шофьорите, които прекарват дълго на волана, работниците, които упражняват тежък физически труд, хората, които работят на бюро и поради това са обездвижени, са изложени на най-сериозен риск.

За да бъде диагностицирано вярно заболяването първо внимателно се изслушват оплакванията на пациента. След това му се назначават изследвания. "Днес ядрено-магнитният резонанс  е златен стандарт за диагностициране на шийна и лумбална херния. В допълнение ние използваме томография и рентген за диагностициране на спинални фрактури и някои дегенеративни разстройства", обяснява д-р Юртсевер.

В случаите, в които не се налага операция, първо се предписват медикаменти и почивка. Ако и след това няма подобрение, се прилага физиотерапия. За някои пациенти, които не се повлияват и след това, се препоръчва лечение с лазер, а не открита операция.

Д-р Ютсевер смята, че в днешните условия, най-добрият метод за операция при двата вида хернии – шийната и лумбалната, е микрохирургията. Той препоръчва операция под микроскоп с голяма степен на увеличение. Но в случаите, които позволяват, се използва и радиочестотен и лазерен метод.

При микрохирургия пациентите се връщат към нормалния си живот от преди болката в рамките на седмица. Ако се използва лазер, пациентът става и продължава с естествения си стил на живот в рамките на един ден.

"След операция от херния пациентите трябва да бъдат внимателни", съветва д-р Юртсевер. Хората, оперирани от лумбална херния, трябва да поддържат здрави мускулите на кръста, гърба и мускулите на стомаха. Това може да стане с правенето на ежедневни упражнения.  В студено време тези хора трябва да предпазват и кръста и гърба с дебели дрехи. Не трябва да се вдигат тежести.

"За да не стига до избор операция или медикаментозно лечение, на първо място добре трябва да познаваме своето тяло", съветва д-р Юртсевер. И препоръчва да не се натоварваме повече, отколкото са възможностите на тялото ни, да поддържаме мускулатурата си в отлична форма, трябва да седим на работното си място в правилна позиция. Хубаво е да се ползват ортопедични легла. "Пушенето обостря лумбалната херния, хората с оплаквания не бива да пушат и трябва да правят ежедневните си упражнения за стягане на мускулатурата", са съветите на специалиста.

Ако се нуждаете от конкултация с д-р Джем Хакан Юртсевер, можете да го направите тук.

Галерия