DSC_9123

DSC_9123

Д-р Милева: МВР да не създава напрежение

водещи до излишно напрежение сред служителите на реда, които са натоварени с отговорната задача да охраняват границата ни и да осигуряват масирана охрана пред парламента". Това заяви д-р Милева (на снимката вляво) по време на парламентарния контрол днес. Тя постави въпрос пред към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев относно връщане на суми, изплатени на гранични полицаи, командировани в Елхово.

Според информация, изнесена в медиите, в началото на октомври 2013 г. има заповед от МВР, в която се казва, че командировани служители в Елхово трябва да върнат вече преведени суми за командировъчни. Мотивът е, че парите за нощувка се намалят от 40 на 20 лева. Сумите са били преведени по сметките на командированите служители в края на месец септември, дни преди да заминат за границата. Непосредствено след това те са били уведомени за новата заповед, последвал е отказ от тяхна страна да върнат средствата и се е стигнало до съгласие с ръководството на Гранична полиция парите да не бъдат върнати. След края на командировката, граничните са представили фактури за хотелите. Няколко дни след това вече им е наредено да връщат по 580 лева на човек.

Според депутатът, проблемът с командировъчните съществува само за групата, която е била пратена от Бургас за Елхово на 2-ри октомври 2013 г. "Липсваше официална информация по случая въпреки изпратени запитвания от журналисти до пресцентъра на МВР. По време на свое посещение в Елхово министър Йовчев е заяви пред представители на медиите, че не е запознат с проблема", каза Милева.

От трибуната на НС днес министърът на вътрешните работи потвърди, че казусът с командировъчните вече е приключил, като МВР е върнало парите, които гранични полицаи бяха принудени да възстановяват.