DSC_9154

DSC_9154

Д-р Милева: Съдебните медици са важни на заседание на Комисията по здравеопазване към Народното събрание при представяне на измененията в Наредба №34 от страна на Министерството на здравеопазването.

Зам.-министърът  на здравеопазването проф. Чавдар Славов, отговарящ за този ресор, пое ангажимент след предложенията на д-р Милева, отново да се преразгледат мерките заложени в Наредбата.

"Изключително важно е да се намери механизъм, за да продължим да обучаваме специалисти, които след това да практикуват в България. Необходим е обаче и баланс, защото на този етап се предлага специализиращите в областта на патоанатомията и анестезиологията да получават по три  минимални заплати, а тези по съдебна медицина по четири. Така се получава парадокс, защото специалистите ще получават по-малки възнаграждения от специализантите. Трябва да се намери баланс за да бъдат стимулирани всички доктори", категорична е д-р Милева.

Според статистиката, през 2012 г. в страната са работили 1700 анестезиолози, а в момента те са 750. Патоанатомите пък са около 100.