Svatba

Svatba

Да си избереш жена според ... извивките на бутилката  че някои прескачат моментите с искането на ръка, годеж и венчавка и направо отиват към финала на приказката: "И заживели щастливо". В Европа може да е така (поне на повечето места, където старите порядки отдавна са спрели да "воюват" със съвремеността), но в Азия и по-специално в Турция, все още се спазват обичаите. А на някои места просто няма как да избягаш от традициите.

Реши ли мъж да се жени в югоизточната ни съседка, трябва да има търпение, докато стигне до произнасянето на клетвата. Ако има късмет да живее в селцето Сигма, то ще му е нужен и точен мерник, в истинския смисъл на думата. По покривите ще познаете, къде в селото има мома за женене. Традицията повелява върху керемидите да се поставя празно шише. То показва, че в дома има девойка и баща й е склонен да я задоми, при определени условия, на които трябва да отговаря кандидата разбира се. Ако на керемидите има бутилка от "Кока кола", значи момата е с мерки на манекенка - 90-60-90. Ако на покрива има бурган, който е тумбест в долната си част, значи девойката е леко закриглена от ханша надолу. Ако пък бурканът е обърнат с гърлото надолу - внимавайте, в къщата има стара мома. "Е не се знае, на колко година е тя, но все пак отдавна е минала възрастта на девойката", уточнява екскурзоводката Невин, докато дискретно ни сочи покривите, към които трябва да погледнем. Пътят за Памуккале минава през селото и то вече се е превърнало в атракция за чужденците. Снимането на празните шишета, поставени по покривите обаче е забранено, за да не се сърдят местните.
След като си е избрал момата, на кандидат-жениха не му остава нищо друго да я поиска, но преди това трябва да счупе шишето й. Ще кажете - лесна работа. Да, ама не съвсем. Ако на покрива има няколко празни шишета, защото в къщата има повече от една мома за женене, в тъмното мъжът може и да се обърка. "За да не правят тази грешка, младите сега се наговарят. Момичето връзва конец в даден цвят на шишето и казва за това на избраника си, за да знае, какво мери с прашката", уточнява Невин. Счупи ли се шишето, пазарлъкът може да започне. Да, точната дума е пазарлък. Семейството на жениха отива в дома на бъдещата булка, за да й иска ръката. Според турските обичаи, бъдещата булка трябва да получи от 12 до 24 златни гривни. Ако семейството на жениха е заможно, ще подари и кюстек - златен синджир с дължина от шията до зямята. В днешно време се подарява и пръстен с диаманти.
Почти никой вече не прави традиционна турска сватба. Краткият й вариант е само 3 дни, дългият - 7.
"Миналата година приятелката ми Ашъл се заинати и поиска от свекърва си традиционна сватба - 3 дни. На другия ден вестниците в града бяха с материали и снимки от сватбата. Според обичая цялата процесия трябва да прекоси града пеша, а булката е качена само на кон. Не бяха виждали от години такава сватба във Фетя", обяснява Невин.
В големите градове на Турция и най-вече в европейската част, не се правят вече големи сватби. Докато преди младите са отивали да живеят по-далеч от свекър и свекърва, сега гледат да са по-близо, за да им помагат в гледането на децата. Детската градина в Турция се оказва истински лукс. 1000 лири струва посещението в детска градина за един месец в Истанбул. Почти същата е цената и в Измир. Там, ако оставите детето си на полудневна детска градина ще трябва да платите 400-500 лири. "Затова младите сега предпочитат да разчитат на баби и дядовци. За да не дават много пари за градина", допълва Невин.
В Турция има и един град, в който всеки мъж може да се ожени, нищо че няма пари. Градът е Адана. И в него има "заврени" зетьове. За момите обаче се говори, че са много серт и дори налитали да бият мъжете си. Е, нали в тях са парите! Защо да не обърнат традицията.
Текст Десислава Георгиева
Снимка Интернет
П.С. Това пътуване стана възможно благодарение на бургаската туристическа агенция "Феб турс". Подарете си една незабравима ваканция в Турция с екипа на "Феб турс".