DSC_4705-1

DSC_4705-1

Да си "откраднеш" няколко кадъра в граничната зона на Резово

като докажете, че имате там близки. Нужно било хората, за които казвате, че са ви познати или роднини, да изявят желание да ги посетите. Само така е можело да отидете в красивото населено място, край което минава Резовска река. Тя служи за граница между Турция и България.DSC_4695-1 По тази причина, въпреки че е една от най-красивите реки на Балканския полуостров, тя е слабо проучена. В района около нея има множество изненади, които очакват търсачите на неизвестното. Особено сега, след като граничният режим не е така строг, както някога.

Твърди се, че река Резовска е златоносна река. Геолози потвърждават тази информация, но припомнят, че злато добива е тежка работа. Особено в България, където вероятността да бъдат открити частици самородно злато с големи размери е нищожна.

Най-големите ценности, които местата наоколо крият, са свързани с растителния и животински свят. Биоразнообразието тук е огромно. По двата бряга на реката могат да бъдат открити множество застрашени от изчезване видове растения и животни.

Морският бряг на юг и север от селото е невероятно красив. Въпреки че плажната ивица е малка, скалистите заливчета компенсират този дефицит. Тук са едни от най-хубавите места за гмуркане по Южното Черноморие. Местните хора твърдят, че именно край Резово се крият последните екземпляри от считания за изчезнал от нашите брегове тюлен монах.Rezovo-1

Селцето е запленило с красотата си много български интелектуалци, видни общественици и представители на бизнеса, които през последните години са си построили тук къщи. Сред най - известните от тях са бившият ректор на софийския университет проф. Боян Биолчев, атрактивният политик Жорж Ганчев, бившият директор на университетското издателство Димитър Томов.

По поляните край пътя, водещ до Резово, ще видите да се разхождат стада от свободни коне. Те са на някои от живущите тук. Но тъй като строгият охранителен режим не допуска случайни посетители наоколо, са оставени да бродят където си щат без да има опасност да бъдат откраднати.

От Резово добре се виждат близките турски брегове с невероятно красивите си обширни плажове. Те са пусти, но това ги прави още по-привлекателни. Въпреки че изкушават да доплувате до тях, това определено не е желателно. На Резово няма граничен контролно-пропускателен пункт и преминаването на отсрещния бряг е забранено. Забранено е и правенето на снимки. Това ограничение обаче не е чак толкова строго и ако сте в района с фотоапарат на рамо, лесно можете да си "откраднете" няколко кадъра от мястото.

 

 

 

Текст и снимки Татяна Байкушева