IMG_3482

IMG_3482

Да видиш синьото небе над Мадрид

бизнес център, седалище на краля и правителството. Населението му е над 3,3 млн. души, което го прави третият по големина в Европейския съюз. В Мадрид постоянно се случва по нещо. Културният афиш е изключително богат и наситен всеки ден от седмицата. Близо 30 големи фестивала се организират през годината и още множество по-малки. IMG_0596

Мадрид предлага различни места, които могат да бъдат посетени от туристите. С една опознавателна разходка по улиците на града може да се добие представа за жителите му. А те са най-различни, също както и улиците - от големи булеварди с красиви и внушителни здания до малки, тесни, понякога и мръсни улички, които почти винаги завършват с площад.IMG_0483

Точно по средата на града се намира "Пуерта дел Сол" и "нулевият километър", от който се измерват всички дестинции в Испания. Мястото е много оживено и посещавано, както от туристи, така и от местните. На този площад мадритчани посрещат Нова година. Точно в полунощ, когато чуят камбанения звън испанците трябва да изядат 12 гроздови зърна и да си пожелаят нещо. На този площад се намира и символа на града - мече, което яде плодовете на ягодово дърво. Според една от теориите за създаването на Мадрид, първото име на града е Урсария, което на латински означава земя на мечки. IMG_0507Тези животни обитавали съседните гори. Именно мечката и ягодовото дърво са емблема на града през Средновековието. Западно и южно от площада се намират най-старите квартали "Лос Аустриас", където е Кралският дворец и историческият площад "Пласа де Сибелес", където е разположена Националната банка. В центъра на площада има красив фонтан дело на Вентура Родригес. На това място феновете на "Реал Мадрид" често празнуват победите на белия балет. Зад фонтана се намира красив дворец известен сега като Музей на комуникациите. В съседство са разположени и трите големи музея – "Прадо",IMG_3478 "Рейна София" и "Тисен Борнемиса", които правят "Златния триъгълник на изкуството". За разглеждането и на трите е нужен поне ден, тъй като само в "Прадо" има над 7 600 произведения на изкуството. Зад музея започва най-големият парк в централен Мадрид - "Буено ретиро". Той е национален парк, любимо място за разходки и средище на много артисти, някои от които рисуват, други пеят и танцуват. Добре поддържаните и красиви алеи са изпълнени с хора. В парка се намира езерото Естанке, по което се движат малки лодки и водни колелета, а между тях някак срамежливо плуват златни рибки. В парка е и ботаническата градина с над 30 000 растителни вида. Това е и място, което е истински оазис сред забързания град.IMG_3443

Една от гордостите на Мадрид е парадната улица "Гран Виа", която завършва с площад "Испания" с първите небостъргачи в града. "Гран Виа" е основната пътна артерия на Мадрид. Строена през първата половина на миналия век, тя дава поле за изява на много архитекти, които създават големи сгради в най-новите архитектурни стилове – арт деко и арт нуво. Сега по "Гран Виа" има много ресторанти, магазини и театри. Тук се намира и института Сервантес.

"Плаза Майор" пък е главният площад на града. Това е неизменна част от туристическата обиколка на всеки посетил Мадрид. Площадът има форма на квадрат. В миналото е бил пазар, след което когато начело на монархията застава Фелипе III, започва строежът на площада, който е познат днес. В миналото сградите, които са около него са били многократно опожарявани, а след това строени отново. Тук се правят множество фестивали и концерти. Изключително оживено място.

Едно от доказателствата за колорита на този град е и пазарът Растро. Това е най-големият и открит пазар, който се провежда всяка неделя по улиците на квартал "Ла Латина". Там стотици търговци изваждат продукцията си. По сергиите се виждат както предмети на изкуството, дрехи и бижута, така и стари картички например. Заведенията и баровете в близост са препълнени с посетители.

Мaдрид е рaзнолик, пъстър, провокaтивен. Грaд, в който искaш дa се върнеш, зa дa видиш кaк се променя. По улиците се срещат хора от всякакви националности, които правят Мадрид един наистина мултукултурен град. Повечето мадритчани забързани в ежедневието си и вглъбени в себе си през деня, вечерта черпят от живота с пълни шепи. Мадрид няма историческото достолепие на старата столица Толедо или университетския дух на Саламанка, но той не спи. Многобройните барове и заведения из целия град, почти постоянно са пълни, без значение кой ден от седмицата е. Не е рядкост да се видят из множеството площади събрали се млади хора които пеят, свирят и се смеят. 

Винаги има, какво да се види и посети в Мадрид. Този град е жив и се променя, но едно остава - безкрайното синьо безоблачно небе.