Hlqb2

Hlqb2

Да замесиш хляб с любов засищаш, така както са го правили прабабите ни и техните майки, и техните баби, така както само българката умее. Никой не е по-голям от хляба гласи народна поговорка и думите се предават от уста на уста. Хлябът е свещен, защото без него Hlqb1Hlqbнито едно семейство не сяда на трапезата. А когато към замесването прибавиш много любов и песен, ех, тогава какъв хляб се получава.

И ние опитахме, и ние замесихме, и по-вкусен хляб от този, който излезе изпод ръцете ни не сме яли. В сърцето на Родопа планина, в къщата на писателката Мона Чобан единайсет жени на възраст от 8 до над 50 години месихме хляб. Старите камъни, използвани за градежа на къщата в село Киселчово, дълго ще пазят смеха ни, песните ни и аромата на вкусния хляб, който приготвихме. С много мерак изминахме стотици, а някои и хиляди километри, за да се съберем в планината и да станем част от първото по рода си ателие "Никой не е по-голям от хляба". Когато една жена силна в думите като Мона се събере с друга, на която думите също не се "опират", но владее в детайли месенето на хляб като Гергана Янчева, може да се получи един незабравим уикенд. Желаещите IMG_0539да се включим в кулинарното приключение донесохме дъха на морето, чистия въздух на Витоша и ароматите на Барселона, които като подправки замесихме в няколкото вида хляб, които приготвихме.
8-годишната Иванжелина със сръчност, нетипична за възрастта й, преся брашното в нощвите и всички се потопихме в свещеното тайнство на месенето. След няколко часа кухнята на Мона ухаеше на прясно приготвен и изпечен бял хляб със суха мая, сол, захар и вода, царевичен хляб, хляб с жив квас и хляб със сух квас. Докато Гергана обясняваше как се приготвя жив квас и как се използва сухия, екипът на БНТ2 следеше с камерата всяка стъпка. Операторът IMG_0538Георги Котов запечата на лентата процеса от замесването до изпичането, а колежката му - журналистката Таня Матева не пропусна да поговори с участниците в ателието, за да разбере коя е силата, довела ги тук, в Киселчово. Оказа се, че на нито една от нас не ни е чуждо месенето. Някои опитваха за първи път, други имаха вече опита, събран от годините и майките си, трети повтаряха и потретваха, но всички с песен на уста замесихме сърцата си в тестото, за да се помни и да се предава от уста на уста, от майка на дъщеря, че - Никой не е по-голям от хляба.
Как се приготвя жив квас
Малко количество от няколко вида брашно се разбърква с вода в буркан или керамичен съд, който се оставя в помещение на стайна температура. Сутрин и вечер сместта се захранва с различно брашно - бяло, от лимец, от нахут. Нужни са около 5-6 дни, докато квасът стане готов, за да се изпозва за месене на хляб.
След като сте замесили хляб с част от кваса, останалата може да я съхраните. Живият квас се измесва с брашно, докато стане твърдо тесто. От него се оформят малки питчици или топчета и се оставят да съхнат на стайна температура. След като изсъхнат, се прибират в кесия или буркан.
Когато отново решите да месите хляб, вземате от сухия квас, строшавате го наситно в хаванче и след това го накиснете с малко вода, когато се разтвори, добавете лъжица или две брашно, за да се образува кашица. "Захранете" по този начин, чрез лъжичка брашно и малко вода, още 2-3 пъти и отново ще имате жив, кипящ квас.
Ако, замесите хляб с любов и мелодията на родопска песен, ще успеете да нахраните толкова души, на колкото парчета разчупите горещата пита.