Даниела Кузманова: "Бургас и морето" не е приватизиран, затова има бъдеще Той ще се проведе на 31-ви юли в Летния театър на Бургас.

Даниела Кузманова даде специално интервю за Chernomorie-bg, в което вдига завесата около конкурса и съдбата на родната популярна музика.

- Г-жо Кузманова, за първи път в историята на "Бургас и морето" той няма да има конкурсен характер, а само гала вечер. Кое наложи промяната?

 

- Промяната не се налага. Просто, дойде време да обърнем поглед назад! Увлечени в задъханото време, в което живеем, понякога гледайки все напред, забравяме стойностите от близкото и по-далечно минало, които са ни съхранили като хора на изкуството и хора, които го почитат. И най-вече, нека има - памет. За прекрасните песни, които "Бургас и морето" още от времето на "неговите трудовите хора" и до днес, е вписал в историята и настоящето на българската популярна музика. Така че, вместо да се състезават, на 31-ви юли 2010, българските творци и изпълнители ще припомнят на публиката и по-младите си колеги част от най-доброто, създадено през годините на единствения оцелял песенен фестивал в България. Ще го поднесат "на живо", без подмяна на реалното изпълнение, с всички рискове от това, без технологични модерности, които са приоритет на съвременния звукозапис, без "застраховка". Младежка филхармония Бургас с диригент Левон Манукян и професионалистите от група "Горещ пясък" имат необходимите качества и потенциал. За да могат хората в Летния театър и пред телевизорите в цялата страна да съпреживеят музиката в мига на нейното изпълнение във времето. От това, по- ценно няма!

От къде дойде поканата към вас да бъдете консултант на тазгодишното издание на фестивала?

- От община Бургас - традиционният организатор и поддръжник на "Бургас и морето". За мен е чест да получа тази покана, особено като се има предвид какви личности и творци са движели неговото развитие през годините. Концепцията за концертния спектакъл, който предстои да видим и идеята за новия музикален образ на песните, са моят професионален и почитателски принос към бъдещото ниво на конкурса. Надявам се, през 2011 година да бъдат издигнати критериите на авторите и журито и да станем свидетели на още по-високо професионално национално събитие.

На 31-ви юли в Летния театър ще прозвучат 16 хита, печелили награди на националния конкурс. Как бе направен изборът им?

- С екипа на община Бургас решихме, че най-правилният и безпристрастен избор се определя от Първата награда на журито и Наградата на публиката. Другият критерий се основава на еднократна проява от страна на певците, които са представяли повече от една песен в годините назад. Така, една част от песните отпаднаха поради повторение на техните изпълнители. А онези хитове, които са останали в съзнанието на публиката и няма човек, който да не си ги припява, обединихме в две потпури - едната с най-новите, а другата, с вечните песни на "Бургас и морето".

Наскоро министър Вежди Рашидов събра музикалната гилдия, за да обсъдят варианта за възраждане на "Златният Орфей". Имат ли и какво е бъдещето на фестивали като този, създаден от Генко Генов и "Бургас и морето"?

- Преди всичко, "Златният Орфей" е създаден от държавата България, а не от Генко Генов. Той е човекът, който по-късно, в качеството си на един от неговите директори спомогна за издигането му на международно ниво. Правата на този фестивал и неговото име са на БНТ и НДК и като мощни и влиятелни национални институции, те биха могли да възкресят славното му минало, без прякото администриране на което и да било министерство. Колкото до ухажването на гилдията, като значим фактор за възобновяването на "Златният Орфей", аз считам че това е популизъм, който няма да доведе до реални резултати. Много опити се направиха от нас и покойният Вили Казасян в тази посока, но нямаше добра воля...

Вижте, с "Бургас и морето" въпросът е друг. Поради фактът, че никой не го узурпира и не го "приватизира", поради фактът, че община Бургас е богата в материален и духовен смисъл и днешните й управници не искат да заличат направеното от своите предшественици, а напротив, искат да го развиват, пред този фестивал има ясно и предвидимо бъдеще.

Автор сте на текстове за десетки песни, има ли криза в създаването на хубава българска песен днес?

- Не! Има лична творческа криза за някои автори и социална криза в оценъчната система.

Защо младите изпълнители, пробвали се без особен успех на поп сцената сменят амплоато си и преминават към поп фолка?

- Това е една драма, която ще има щастлив край. Чалгата ще остане в кръчмите, където й е мястото за определен тип веселба, а Голямата концертна сцена ще се пречисти от вулгарни примеси и рано или късно, ще утвърди генетично заложеното в българската популярна песен.

Какво не стига все още на младите изпълнители, за да не остават само звезди едновневки, родени в телевизионен конкурс или реалити?

- Привнесените телевизионни формати, в които се откриват "звезди", всъщност правят от телевизионните продуценти, водещи и членове на "жури", реални звезди. На младите хора, които търсят път към сцената чрез подобни предавания, им липсва образование, култура, национално самочувствие и национално достойнство.