Мартина Пенева печели за втори път тази година приза Най-добра актриса

Мартина Пенева печели за втори път тази година приза Най-добра актриса

Мартина Пенева, дъщеря на фронтмена на Б.Т.Р. Атанас Пенев, спечели приза "Най-добра актриса" от Международния театрален фестивал "Моноакт" в Косово. Номинацията е за ролята й в моноспектакъла "Аз победих" от Ярослава Пулинович, режисьор Ана Батева, музика - Стефан Здравески.

В програмата на фестивала бяха включени постановки от Хърватска, Италия, САЩ, Косово и България. Журито, което оценяваше спектаклите бе в състав: Нина Мазур - украинска театрална критичка, селектор и дългогодишен президент на Асоциацията на монодрамите към ЮНЕСКО и ИТИ, Соня Р. Йовановска - директор на Международен славянски университет в Република Северна Македония и преподавател по психология и Слобо Марунович - актьор в Народния театър в Черна гора. Председател и организатор на фестивала е актьора Ментор Зимберай от Косово, участвал неведнъж на театрални фестивали у нас като Варненско лято, международния фестивал "Под звездите" във Варна и "Солоакт" в Габрово. 

Това е втората награда "Най-млада актриса" за Мартина Пенева, за която това е първия й моноспектакъл. Първата награда тя спечели на международния фестивал "Арт Трема фест" в Сърбия през март тази година.

Мартина Пенева e от трупата на ДКТ "Константин Величков" в Пазарджик. Участва в "Чайка", "Дон Кихот", "Албена", "Ромео и Жулиета" и "Наблюдателите" с Калин Врачански. Дебютът й на театралната сцена е в Театър София с постановката "Роня", в която играе дъщерята на Разбойника. Участва в едно независимо представление в София - "Вуйчо Ваньо".

Галерия