Дават 10 дка до Логопедичната градина във Варна срещу строеж на нова забавачка логопедичната детска градина. Това стана ясно днес на заседание на комисията по собственост и стопанство към местния ОбС, на която съветниците промениха статута на земята от публична общинска в частна общинска собственост. 

Имотът се намира до Логопедичната градина в местност Салтанат на приморския парк. Първоначалните 16 декара са разделени на два парцела – единият от 10 дка, а другият от 6 дка. Върху по-малкият имот ще се изгради новата забавачка, а по-големият ще бъде за инвеститорът, спечелил проекта за публично-частно партньорство. 

Остро срещу решението се обяви Пламен Андреев от ГЛАС. По думите му, теренът е с потенциал за развитие за нуждите на децата с проблеми, за които благоприятства средата от чист въздух и море. Той посочи, че на такова място не била да се изгради блок или кооперация и че решението не е в интерес на града, въпреки, построяването на нова забавачка. 

Според колегата му от "Нашият град" Владимир Тонев, десетте декара, които ще бъдат дадени на инвеститора са предвидени за спортно-развлекателни нужди и в парка се строи по специфични правила. 

Стелиян Севастиянов от ДСБ поиска преписката да се върне на администрацията, тъй като предложението е непълно по отношение на бъдещето на парцела. Петър Липчев от групата на Марешки секна дебата и поиска предложението да се гласува по същество. С 10 гласа "за", четири "против" и един "въздържал се", местните депутати дадоха "зелена светлина" за деактуването на имота. Решението им трябва да бъде потвърдено и на сесията на ОбС на 20 април. 

Припомняме, че това не е първият опит за деактуване на терена. На предходната сесия, съветниците отхвърлиха искането на администрацията за промяна на статута и на 16-те декара, с мотива, че за построяването на детска градина не е необходимо имотът да е частна общинска собственост. Апетити към имота не веднъж е проявявал и общинският съветник Веселин Марешки, който поиска размяната му срещу сградата на Централна поща, която е негова собственост.

 

Днес+