Допитването ще бъде с два въпроса, които касаят чистотата на въздуха в града. Снимки Лина Главинова

Допитването ще бъде с два въпроса, които касаят чистотата на въздуха в града. Снимки Лина Главинова

Подписите на 11 съветници от местния парламент на Бургас са нужни, за да бъде входирана докладна записка с искане за провеждане на местен референдум във връзка с чистотата на въздуха в морския град. Допитването до жителите на общината ще бъде с два въпроса. Те бяха обсъдени на кръгла маса, инициирана от партия "Движение България на гражданите". В нея се включиха лидерът на партията в Бургас и независим общински съветник Живко Табаков, колегите му от местния парламент - Костантин Бачийски (СЕК), Тодор Ангелов (избран от гражданската квота на АБВ), Кирил Петков (БСП) и Ангел Божидаров (НФСБ), както и Даниела Божинова - председател на БСНГИ, Владимир Павлов - областен лидер на партия "Възраждане" и представители от ОЗБГ.

В основата на искането на свикване на местен референдум стои подписката на Инициативен комитет с председател Стоян Грозев, който бе сформиран във връзка с дейността на "Кроношпан" - един от замърсителите на въздуха в Бургас. От ИК направиха подписка с искане за свикване на референдум. Тя обаче не събра нужните подписи и остана без разглеждане в ОбС - Бургас. За валидни бяха признати 3 082 подписа, а 2 342 подписа на бяха признати.

Затова от ИК потърсиха подкрепата на местната изпълнителна власт, за да бъде насрочен референдум.

"Надявам се, че ще съберем нужните ни 11 подписа, за да входираме докладната записка с искане за провеждане на референдум", каза Живко Табаков. Участниците във форума се обединиха около два въпроса, които да бъдат включени в допитването: 

1. Искате ли Община Бургас да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха?

2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на състава на въздуха в община Бургас и извършване на ежемесечен мониторинг чрез измерване показателите на вредните емисии във въздуха от същата организация?

Участниците във форума се обединиха около тезата, че въпросите за референдума трябва да бъдат общи за замърсяването на въздуха на града, като цяло, а не конкретно и само към действията на "Кроношпан". "В община Бургас няма много инвеститори и не бива да водим война с тях", каза Табаков.

След като бъдат събрани 11 подписа от страна на съветниците, докладната записка с искането за провеждане на допитване ще бъде входирана в местния парламенет. За да стане факт обаче, тя трябва да бъде подкрепена от 50 плюс 1 съветници съгласно Закона за местното самоуправление, което прави 26 гласа.

Инициаторите на допитването предлагат то да се проведе в деня на местните избори през 2019 година и да се организира от община Бургас.

Ако съветниците се съгласят да има референдум, той ще е вторият, който ще се организира и проведе в общината след допитването за проекта за нефтопровода "Бургас - Александруполис", който се проведе преди време.

Галерия