Деца боядисват яйца за болни в Несебър красивите си произведения на лежащо болни и бедни хора, на които Българския червен кръст в града помага ежедневно. Инициативата беше организирана от БЧК Несебър, със съдействието на дома за деца с умствена изостаналост "Св. Стилиян Пафлагонийски" в Кошарица. Възпитаниците на социалното заведение също се включиха с ентусиазъм в боядисването на великденски яйца, след което, докато хапваха току-що приготвени козунаци, всички задружно изслушаха притчата, защо всъщност се боядисват яйцата и от къде идва този обичай.

 

И тъй като този ден е свързан с обичаите, БЧК Несебър реши да разкаже на доброволците си за един друг обичай. По покана но благотворителното дружество, Николина Велкова представи пред децата част от изложбата си по национална бродерия и шивица. В експозицията имаше произведения от всички краища на България, като всяка една творба е уникална и е направена според различните обичаи и вярвания в страната. От представената изложба, малките доброволци научиха разнообразни традиции, според които се шие и бродира в България.

Докато доброволците от БЧК и възпитаниците на социалния дом в Кошарица боядисваха своите яйца, по същото време, но на друго място в Несебър, се извършваше същия обичай. Деца и техните родители боядисваха яйца в двора на църквата "Св. Успение Богородично". В двора на църквата  букет от празнични пролетни песни поднесе волкална група "Морски звездички" към ОДК с ръководител Таня Нинова  и зареди с добро настроение и родители,  и малчугани.

По случай Великден, община Несебър ще подари на своите жители и гости празничен концерт, който ще се проведе от 11. 00 часа на площада пред пощата в новата част на Несебър.