basein10

basein10

Деца от спортни клубове демонстрираха плувни умения

и СУ "Юрий Гагарин" демонстрираха основните и най-разпространени стилове в плуването – "кроул", "бруст", "гръб" и "бътерфлай".

Младите надежди на бургаския плувен спорт получиха нови професионални хронометри за своите тренировки и тениски "Аз обичам Бургас", които им бяха връчени лично от зам.-кмета на общината Йорданка Ананиева, миг преди старта на приятелските демонстрации.

Срещите нямаха състезателен характер и се проведоха в напълно обновената плувна база на Младежкия културен център.

Там е единственият функциониращ закрит басейн в града, който не се намира в сграда на учебно заведение. Доскоро басейнът бе в окаяно състояние, тъй като от изграждането му преди 37 години не му е извършван сериозен ремонт.

Реконструкцията беше осъществена на 2 етапа и е на обща стойност 260 000 лева. Средствата за първия етап бяха осигурени по проект на Общината към Министерството на физическото възпитание и спорта на стойност 162 000 лева. Допълнителни 92 000 лева, бяха отпуснати от Община Бургас за довършването му - втори етап.

В рамките на ремонта са подменени отоплителната, отводнителната, вентилационна и ел. инсталации на помещенията и басейна. Монтирана е енергоспестяваща система с нови осветителни тела и е поставена нова топлоизолация. Коритото на басейна е цялостно обновено чрез нова фаянсова облицовка и подова настилка. Обновени са още стълбищата към съблекалните и входното фоайе.

Плувният басейн в МКЦ се ползва за тренировки от възпитаниците на СУ "Юрий Гагарин" и шест лицензирани плувни клуба – ПК "Бриз", "Метропол", "Черноморец", "Започни да плуваш", клуб по водна топка "Черноморец" и клуб "Параспорт". Дневно, базата се посещава от 450 души със седмична заетост 84 часа.