Dert1

Dert1

Деца редят изложба с икони за Никулден на патрона на града ни свети Николай Чудотворец и ще представи иконни изображения на християнски светци. С тази експозиция детската галерия ще отбележи първата си изцяло иконописна изложба.

Участници в изложбата са бургаските деца от школа "Иконопис" – ОДК, ателие "Иконопис" към ОУ "Любен Каравелов", от читалищните школи към народно читалище "Просвета 1927", народно читалище "Светилник 2007" и народно читалище "Съгласие 1905" в Българово.
В празничната експозиция специално място заемат рисунките-копия на икони, обявени за паметници на културата. Това са 17-те икони от храм "Свети Атанасий" в Българово, някои от които са датирани от времето на Второто българско царство.  Още в началото на миналия век, с решение на Светия синод, те са иззети за съхранение в Националния църковно-археологически музей в София. Създаването на копия на ценните икони е проект на народно читалище "Съгласие 1905", наречен "Отново у дома – иконите на град Българово". В изложбата ще бъде представен етап от творческото осъществяване на проекта.