Празникът за най-малките ще започне в 17.00 часа и ще продължи до 19.00 часа

Празникът за най-малките ще започне в 17.00 часа и ще продължи до 19.00 часа

Децата на Бургас ще станат бионавти и ще се потапят в Къщата на бъдещето навръх 1-ви юни - Деня на детето. От 17:00 до 19:00 ч. пред експо център "Флора" в Морската градина ще се проведе специална празнична програма. Тя е част националната конференция "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега", организирана от Центърът за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" с подкрепата на Община Бургас.

Програмата за 1 юни включва увлекателни игри с научна насоченост, които ще заредят децата с чудесни емоции и ще ги потопят е приказката за Къщата на бъдещето. Представителите на Училището за соларни специалисти ще предизвикат креативността на малчуганите и ще им покажат как да станат бионавти – да планират марсиански и подводни градове под куполи, създавайки свои собствени мини-биосфери с живи растения. Това уникално преживяване ще ги насърчи да развият своето въображение и научат повече за околната среда. Така Училището ще демонстрира своя основен принцип – учене чрез правене. 

"Подготвили сме интересни демонстрации и интерактивни дейности, които ще запознаят децата със света на науката и иновациите", уточнява Драгомир Цанев, изпълнителен директор на "ЕнЕфект".

"Посетителите ще могат да разгледат Къщата на бъдещето, част от проекта NZEB Ready, както и да проследят демонстрация на основните принципи на енергийната ефективност. За тази цел сме изработили специални макети за деца. Така всяко дете ще има възможност да се докосне и да разбере повече за енергийната ефективност и ще получи образователна книжка с илюстрации за опазването на планетата", допълва той.

Идеята на празника е да съчетае полезното с приятното – да даде възможност на децата да учат чрез практически опит, а също и да напомни както на малчуганите, така и на техните родители колко е важно да съхраняваме и опазваме околната среда и устойчивостта на нашата планета.