Площадката бе официално открита днес. Снимки Лина Главинова

Площадката бе официално открита днес. Снимки Лина Главинова

Децата със специални потребности, които посещават бившето помощно училище "Отец Паисий" в Бургас, вече имат съвременна площадка с уреди за специализирани игри и физическа активност на открито. Това е първият етап на проекта, който обхваща почти целия двор на училището, което първо в страната е преустроено като Център за специфична образователна подкрепа. В него се обучават около 100 деца. Площадката бе официално открита в присъствието на Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, на кмета на Бургас Димитър Николов, на зам.-кмета по образование в община Бургас Йорданка Ананиева, представители на Ротарианската общност, която стои зад проекта.

"Подарете ни детство, за да почувстваме света" ще бъде реализиран на няколко етапа. Това става възможно благодарение на активността на Ротарианската общност в града със съдействието на "Инъруил" - Бургас и на Община Бургас. Проектът се реализира с дарения на граждани и с клубни средства. За вторият етап са необходими 16 000 лева.

По проект в двора на "Отец Паисий" трябва да има няколко зони за игра и обучение на открито. Първият етап включваше монтаж на 3 люлки, 3 велоергометъра, тунел, светеща пейка на пружини и монтаж на ударопоглъщаща настилка.

Целта е да бъдат създадени условия на педагози, социални работници, родители и доброволци да помагат на тези деца , да се справят с околната среда чрез игротерапия. Така се подпомага общуването и се подобрява устойчивостта, концентрацията и превключваемостта на вниманието. Наблюдава се ориентация към спазването на правила, което облекчава децата емоционално. Играта има преимущества пред традиционното обучение, защото е носител на удоволствие.

Да бъдеш различен понякога не е собствен избор, а съдба, която човек и да иска не може да промени. Когато медицината е непосилна да се справи, не трябва ние да се преструваме, че тези деца не съществуват, а да им дадем възможност за по-добър живот. Новите уреди в двора ще допълнят възможностите за по-добри условия за децата със специални потребности.

Ръководители на проекта са архитект Димитър Георгиев и инж. Мария Белински.

Вторият етап включва монтаж на 2 люлки – едната тип шезлонг,  пързалка, занимателни панели, музикални инструменти за външен монтаж,мобилна светофарна уредба и монтаж на ударопоглъщаща настилка. Общата сума, която е необходима за неговата реализация е около 16 000 лева. Всеки, който иска да подкрепи начинанието може да дари средства по сметка: 

IBAN: BG24FINV91501017273129, BIC: FINVBGSF, Банка: ПИБ АД, получател: СНЦ "Ротари Клуб Бургас Приморие", основание за превод - в подкрепа на проекта "Подарете ни детство, за да почувстваме света".

Галерия