Така изглежда преобразената кутия с помощта на декупажа. Снимки Авторът

Така изглежда преобразената кутия с помощта на декупажа. Снимки Авторът

Декупажът е приложно изкуство тип хартиена апликация, чрез което можем да преобразим старите вещи и да им дадем нов живот.

Изкушена от красивите и шарени кутии и подноси, които съм срещала по базарите (една от слабостите ми е да обикалям из тях б.а.) реших да пробвам и аз да си направя сама вкъщи декупаж. Е, оказа се не толкова лесно, колкото предполагах в началото. Реших да превърна във ваза една алуминиева кутия от чай. За тази цел са нужни бяла боя за основа, лепило за декупаж, ножица, четка и разбира се цветна салфетка. Според мен, може спокойно да ползвате каквато салфетка имате под ръка вкъщи стига да е по твърда, а не да купувате специално за целта.

Бялата боя е за основа, за да може да се видят хубаво цветовете и дизайна на салфетката и да може тя да изпъкне - все пак това ще е лицето на преобразената вещ.

Както в кулинарията и при изработването на бижута или декупаж има стъпки, които трябва да се следват.

За начало - нанесете боята. Тя трябва да бъде положена равномерно с четка върху повърхността, която преди това трябва да бъде почистена. За да изсъхне по-бързо, може да ползвате сешоар.

След това отделете пластовете на салфетката. На вас ви трябва само горният - този с картинката. Накъсайте салфетката на части, защото така по-лесно ще стане самото залепяне. Аз не го направих и резултатът не се получи много добър.

С четката нанесете лепилото на мястото, където ще лепите, после положете хартията там и отново с четка с лепило започнете от вътре на вън да изкарвате балончетата въздух, които са се образували при залепянето. На няколко места не успях да го направя добре и хартията ми се накъса. Трябва много да се внимава с натиска, който оказвате с четката, защото хартията е изключително финна и тънка, и много лесно се нарушава цялостта й. Ако имате под ръка гъба или някакъв тампон може, преди да минете върху салфетката с четката с лепило, да потупате леко повърхността, за да залепне. Внимавайте и с количеството лепило. На места прекалих и затова на места цветовете на салфетката не се виждат много ясно. За да изсъхне по-бързо лепилото, отново може да ползвате сешоар. И готово.

В последните години декупажът като техника стана много популярна у нас. Тя дава възможност да разнообразим вещите си и да ги направим по наш вкус. В световен мащаб обаче декупажът е измислен още през XII век в Китай, а в Европа става популярен през Средновековието. Много автори надграждат уменията си и се усъвършенстват, достигайки художествени висоти. Нямам такива амбиции, само желание за добре прекарано време. А и винаги е хубаво, когато създаваш красиви неща с ръце.

Галерия