Австрийските гости дойдоха облечени в националните си носии. Снимки Авторът

Австрийските гости дойдоха облечени в националните си носии. Снимки Авторът

Делегация от град Ваграйн облече австрийски носии за посещението си в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. Гостите бяха посрещнати по стар български обичай в двора на музея с хляб и сол. Питата бе замесена от ръководителката на фолклорната група от село Люляково.

"По време на нашето посещение при Вас ние видяхме усмихнатото Ви гостоприемство. Знайте, че в Бургас имате истински приятели", каза директорът на РИМ Милен Николов при посрещането на австрийската делегация.

"Посещението ни при Вас започна с един имейл, с който ни канихте да предстаним Бургас и региона с неговите коледни традиции. Благодарна съм, че имаме възможност да Ви посрещнем сега и да прекараме няколко дни заедно в Бургас, да Ви покажем града и неговите забележителности", каза почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова по чиято покана делегацията от Ваграйн връща визитата.

"Превъзбудени сме от това посещение. Началото му бе сложено през 2019 година и се радваме, че връзката продължава. Това беше специална година за нас. През 2018 година ние открихме музея "Тиха нощ", който носи името на едноименната песен и е посветена на нейния автор, който 11 години е бил свещеник", сподели Мария Валхофер - ръководител на Културния съюз "Blaues Fenster" в австрийския град. Преди три години тя заедно с Карл - Хайнц Кройцсалер е директор на Културния съюз, посрещнаха делегацията от Бургас, която показа обичаите и традициите по Коледа от нашия регион. В бургаската делегация, водена от почетния консул на Австрия Радостина Иванова, бяха директорът на РИМ - Бургас Милен Николов, фолклорната група от село Люляково, танцьори от ансамбъл "Атанас Манчев" при народно читалище "Пробуда".

Сега австрийските гости имаха отново възможността да се насладят на българския фолклор и дори да се хванат и да изиграят право хоро, както и да опитат традиционни български напитки.

Събитието в двора на Етнографския музей уважиха зам.-областният управител на област Бургас Тодор Иванов, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева, представители на бизнеса.

Галерия