Rop11

Rop11

Делфини развличат туристите в устието на Ропотамо

Всеки ден стотици желаещи да усетят романтиката на митичната река, се редят на опашка на малкия кей, от който тръгват лодките за разходка.

Пътешествието е с продължителност от около един час. За това време обаче човек наистина се откъсва от действителността и като че ли попада в един изгубен девствен свят. Над главата ви прелитат чапли, водни костенурки се препичат на брeга, перките на странна риба проблясват над водата. Вятърът развява косите ви. А небето е тъй синьо. Но още по - синя е морската шир,Rop10 която се открива при последния завой на реката, малко след като лодка навлезе в устието. Тук, ако имате късмет, може да срещнете делфини. Тяхната игра сред вълните, на фона на кристално чистите води е картина, която ще помните за цял живот. Местните рибари разказват, че през последните години числеността на благородните бозайници се е увеличила значително. И се кълнат, че времето, когато са ги убивали, защото им късали мрежите, е отминало безвъзвратно. "Делфините привличат туристи. Ще изкарам повече пари от това, че водя туристи с лодката си, за да им показвам красивите животни. Отколкото ако стрелям по тях, защото ядели рибата", казва един от старите морски вълци в Приморско. Той и сина му всеки ден извеждат с малка яхта желаещите да разгледат от близо великолепния скалист бряг и да поплуват в закътаните заливчета между "Маслен нос" и устието.Rop12

За река Ропотамо е писано много - стихове, песни, разкази, правени са филми... Със своята красота и загадъчност тя е създала около себе си легенди.    

Реките Росенска, Паничаревска и Равногорска, които се сливат една в друга при село Веселие, дават живот на Ропотамо. В началото си тя е малка речица, виеща се между дърветата. Красива е, но с нищо не се отличава от други подобни реки. В долното си течение и при устието обаче, Ропотамо става много различна. Двата й бряга са обрасли с тръстика и дават подслон на хиляди птици. Дърветата са покрити с увивни растения и гората е непроходима, напомняща за тропическа джунгла. Тук живеят благородни елени, муфлони, елени лопатари, глигани, чакали, вълци, диви котки, видри, белки и още много други диви животни. Зимно време в района се приютяват ята от лебеди, единични двойки от които остават през цялата година.

Счита се, че името на реката идва от названието на крепостта Терапотамо, съградена край устието й в древността. Там някога е имало селище с голям пристан. Останките му са открити и изследвани. Археологът професор Иван Карайотов разказва, че древното пристанище било построено още през бронзовата епоха.Rop13 Продължило е да съществува и през Средновековието, чак до времето на Османската империя. Под водата са открити множество амфори, каменни котви, предмети от бита. През определен период от време мястото е било център на търговията в региона. За тази отминала слава днес свидетелстват единствено руините под водата. И откритите находки, които са наистина впечатляващи - луксозни керамични съдове, които в древността само аристократите са можели да си купят, подноси, украсени с изображения на лъвове и зебри, ранно християнска керамика. За някои от предметите е доказано, че са изработени от майстори в Сирия и Северна Африка.

Дори и без да знаете всички тези подробности за Ропотамо, наблюдавайки реката, се убеждавате, че тя е едно наистина като че ли вълшебно място.

Текст и снимки Татяна Байкушева