DSC_7922

DSC_7922

Ден на благодарност за първа копка в Созопол

Панайот Рейзи към бившата министърка на околната среда и водите Нона Караджова, към заместничката й - Ивелина Василева, към областния управител Константин Гребенаров, към общинските съветници за оказана помощ при подготовката на проекта за изграждането на водния цикъл на Созопол,

DSC_7874 бе даден старта на първата копка. На церемонията днес присъстваха настоящияj зам.-министър на околната среда и водите Малина Крумова, предшественичката й - Ивелина Василева и областният управител Константин Гребенаров.

Проектът е важен за над 22 000 жители и гости на града, които ще се възползват от него. Водният цикъл включва три обекта. Договорът за реализацията му бе сключен през 2012 година, а изпълнението трябва да приключи до 6-ти август 2015 година.

Общата стойност на проекта е 75 087 587,15 лева. Финансирането от оперативна програма "Околна среда" е на стойност 72 798 980,30 лева, като 58 239 184,24 лева от тази сума осигурява ЕС и 14 559 796,06 лева е финансирането от държавния бюджет. Община Созопол участва в реализирането на проекта с 2 288 606,85 лева.
Проектът има три приоритета. Първи приоритет е изграждане на пречиствателната станция за отпадни води "Созопол" и довеждане на събраното от съществуващата канализационна мрежа отпадъчно водно количество до нея. Вторият включва изграждане на канализационни помпени станции и разширение на канализационна мрежа в съответствие с капацитета на ПСОВ и разрешително за заустване.DSC_7896
Третият преоритет е за реконструкция и разширение на канализационната мрежа с цел предотвратяване на преливане и подмяна на канализационна мрежа. В проекта се предвижда изграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа, колектори,  канализационни помпени станции. 
Реализацията на проекта няма да попречи на туристическия сезон в града. Основното разкопаване на пътните артерии ще започне през есента.
От септември започва и изграждането на обектите, които ще свържат Черноморец с пречиствателната станция, като трасето ще минава по вътрешния път между двата града и ще завърши до къмпинг "Градина".
Снимки Лина Главинова