Ще взема решение за по-дългата междусрочна ваканция, след като взема предвид и реалната ситуация в страната, заяви министър Денков

Ще взема решение за по-дългата междусрочна ваканция, след като взема предвид и реалната ситуация в страната, заяви министър Денков

Допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година, в седмицата от 31 януари до 4 февруари, ще предложи министърът на образованието акад. Николай Денков. Това обяви той на брифинг днес.

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента и да повтаряме грешката от миналата година – да затваряме училища, където няма нито един заболял. В петък на Отраслов съвет ще предложа да се слеят дните след завършване на първия учебен срок, обявявайки ги за неучебни – от 31.01 до 6.02. Така ще се получат общо 9 дни, неучебни", каза Денков.

"Ще взема решение за по-дългата междусрочна ваканция, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. 3,6% от учителите са карантинирани. 2,58% са карантинираните деца, тоест нямаме някакви високи стойности средно за страната", отчете министърът и подчерта, че на този етап няма никаква причина да се променя локалния подход на действие.

Акад. Денков бе категоричен, че мерките, които трябва да се вземат за компенсиране на натрупаните образователни дефицити, трябва да се вземат след преминаването на вълната на епидемията от варианта Омикрон на коронавируса.

Денков посочи, че е отправил искане към Министерството на финансите възнагражденията на учителите да бъдат повишени, така че да съответстват на 25% над средната заплата за страната.