Stoma

Stoma

"Дентален център I" във Варна губи по 15 000 лв. годишно от неосигурени пациенти

По думите на д-р Даковска спешната дентална помощ не е регламентирана законово, както и денталното лечение на социално слаби и безработни, които не могат да заплатят оказаната им неотложна помощ при риск за живота и здравето им.
Денталният център осигурява на населението на Варненски регион диагностика, профилактика и лечение на дентални заболявания. В него се извършва рентгенова диагностика, първична специализирана хирургична дентална помощ и лечение под обща наркоза на деца до 18 години. Детските дентални заболявания и профилактиката им са били приоритет през изминалата 2011 година, като дружеството е разкрило кабинет в „Първо основно училище“ в квартал „Владиславово“. Там се лекуват деца от домове в село Рудник, село Просторно и село Кранево. Пациенти на кабинета са и деца с психични заболявания от областите: Шумен, Търговище, Русе, Разград и Добрич.
"Дентален център I-Варна" ЕООД е инвестирал средства на стойност 258 000 лева през 2011 година. Парите са използвани за ремонт, реконструкция и климатизация на помещения, както и за закупуване на дентално оборудване. С решения на Общински съвет Варна от 2007 и 2008 година над 30% от сградния фонд на дружеството са отдадени за безвъзмездно право на ползване на Районна колегия на Български лекарски съюз, Районна колегия на стоматолозите, Районна фармацефтична колегия и Районна колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Денталният център обаче към момента заплаща изцяло данък смет и сгради в размер на 10 000 лева годишно. Дружеството е поело и разходите за електроенергия и водоснабдяване, направени от общинската администрация в сградата в размер на около 4 000 лева за миналата година. 

Днес+