5

Депутат с питане за разпит на журналисти

"На какво основание са били извикани за разпит от полицията представителите на медиите и кметове от област Бургас? С чия заповед и  по какъв начин са били извършени разпитите? Ако те не са извършени по законен и регламентиран път, по какъв начин ще бъдат наказани виновните лица, позволили подобно погазване на демокрацията в Р България?" Това са въпросите, които народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев входира като парламентарно питане до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

В качеството си на народни представители, от ПП ГЕРБ-Бургас извършиха инспекция на автомагистрала "Тракия" на 12-ти юли 2013 г. в последния участък "Зимница-Карнобат". Тя бе публично оповестена и на нея присъстваха представители на медиите от област Бургас, както и кметовете на общините Поморие и Царево. Тогава от страна на полицията нямаше реакция и оказване на съдействие по време на извършената инспекция, на която не присъстваха представители на реда.

"Силно обезпокоен съм от факта, че месец по-късно журналисти, присъствали на въпросната инспекция, са били привикани на разпит в полицията в Бургас, за да дадат обяснения относно прозрачното изпълнение на служебните си ангажименти. Освен тях на разпит е бил подложен и кметът на община Поморие Иван Алексиев, който е бил извикан след устна заповед от страна на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Вече съм входирал парламентарно питане до министъра, още вчера го призовахме да се яви в парламента и да даде обяснение. Подобни своеволни действия от страна на служителите на МВР и на министъра, оглавяващ съответната институция, създават сериозни опасения за действия "на тъмно" и полицейски произвол. Очакваме отговори от страна на министър Йовчев  в най-кратки срокове, за бъде осветлен този случай. В демократична държава подобни демонстрации са абсурдни и неприемливи", заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас и областен лидер на партията Димитър Бойчев.

Снимка Архив