DSC_0022

DSC_0022

Депутати от ГЕРБ питат министър за съда

Районния съд в морския град. Сградата е държавна собственост и може да бъде ремонтирана със средства на ресорното министерство. Това е и един от проектите, за които кмета на община Бургас Димитър Николов заяви, че трябва да бъдат включени за финансиране от фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Общият размер на фонда е 500 млн. лева. 350 млн. лева от тях вече са разпределени за общините. Бургас ще получи 5 млн. лева за проектиране на "Арена Бургас", още 8 общини от областта ще бъдат финансиране. Останалите 150 млн. лева ще бъдат разпределени за проекти на министерствата.

Сред тях обаче не влиза сградата на Районния съд в Бургас. "Парчета от фасадата и терасата могат да се стоварят върху главите на гражданите, които минават всеки ден в този централен район на града. Голяма част от хората влизат и в самата сграда, тъй като тя е действащо държавно учреждение. В опасната постройка се помещават Агенцията по вписванията, Службата по пробация и част от Районния съд на Бургас. Служителите, работещи в сградата, сами са изградили козирка, която служи като тунел срещу огромни падащи парчета, но въпреки това влизат и излизат от сградата на бегом. Опасната сграда е опасана със сигнална лента, но отново повтаряме, че в нея работят действащи институции, които се посещават от стотици граждани", се казва в питането до Зинаида Златанова.

"В началото на месец февруари правителството обяви, че 100 процента от средствата във фонда "Растеж и устойчиво развитие на регионите" за "Инвестиционна програма за подобряване работната среда за съдилищата" са разпределени за град Варна. Там ще се строи нова съдебна палата и държавата им отпусна първите 30 млн. лева от необходими близо 100 млн. лева за изграждането й. Ние като народни представители подкрепяме тази инициатива, но се притесняваме от факта, че в центъра на Бургас сградата на Стария съд се руши и е опасна за живота на нашите съграждани", каза депутатът и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.

"В тази връзка поставяме конкретен въпрос на вицепремиера, а именно: . кога и какви действия ще бъдат предприети от Министерството на правосъдието за укрепване и реновиране на сградата на Стария съд в Бургас, която е и паметник на културата?", пита колежката му Ивелина Василева.