Депутати предлагат плащане на такси да става на гише, не в банка на банки и там да плащат комисионни. Това предлагат от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм към НС. Новината съобщи бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е неин член. Народните представители предлагат на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и създаване на възможността гражданите да следят онлайн движението на техните искания, жалби и т.н. до различните институции. "Така всеки гражданин ще има достъп до електронен регистър и ще може да следи процеса по предвижване на документацията му към съответното учреждение", смята областният ръководител на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

В Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм и в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения вече са приети актуални предложения за изменения в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

"С приемането на измененията, от народните представители, ще се намали административната тежест, ще се облекчат регулациите и ще се премахват бариерите за развитие на бизнес инициативите", коментира председателят на транспортната комисия Иван Вълков.

Със законопроекта се обособяват принципите и целите на административното регулиране и административния контрол. Въвежда се принципа на равнопоставеност на всички граждани, които извършват или възнамеряват да извършват стопанска дейност, независимо от формата на собственост, правно-организационната форма или националността.

"Допълват се изискванията към административните органи за предоставяне на услуги по електронен път и се облекчават условията за деклариране на обстоятелствата при кандидатстване за лиценз, както и за разрешително за извършване на определени стопански дейности или еднократни сделки. Със законопроекта се регламентират минималният и максималният срок за отстраняване на нередности или за предоставяне на допълнителна информация, който не може да бъде по-дълъг от установения за произнасяне срок", поясни депутатът от ГЕРБ Иван Вълков.

Въвежда се задължение за всички административни органи, издаващи лицензи и извършващи регистрация да създадат и поддържат обособени раздели към публичните регистри, в които се вписват лицата, подали заявление за издаване на лиценз и заявления за регистрация, по реда на тяхното подаване, броят и видът на приложените документи. Публикуваната информация следва да е съобразена с изискванията на Закона за защита на личните данни и на съответния специален закон, въвеждащ режима.

Въвежда се административнонаказателна отговорност за длъжностните лица, които не водят регистрите в съответствие с измененията на закона.

Предвижда се 12-месечен срок за привеждане в съответствие с изискванията на закона на информационните системи на органите, администриращи режимите, определени в този закон, и структурите им.

"Това е един добър законопроект за българския бизнес, както и са всеки български гражданин", категорични са народните представители Бойчев и Вълков.