DSC_1296

DSC_1296

Диана Йорданова: БСП не иска състезание за бизнеса частия сектор, а те да бъдат посочвани по лична преценка и по нечие "указание". "Скандално е, след 9 месеца "министерстване" първият законопроект, който министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева предвижда да внесе, е закон за отмяна на закона за публично-частното партньорство", твърдят от ГЕРБ.

Според мотивите "настоящият закон предвижда публичният партньор да определя частния партньор чрез провеждане на процедура при реда и условията на Закона за обществените поръчки, като критерият при избора е "икономически най-изгодна оферта". А какво лошо има в това?", пита народният представител от ГЕРБ - Бургас Диана Йорданова.

"Управляващите не се спират до тук. В мотивите пише още: "може да се отбележи, че действащата нормативна уредба на публично-частно партньорство в България е съобразена принципно с европейските изисквания, но не са налице достатъчно механизми, които да гарантират съответствието между държавните и общинските приоритети в тази област, включително изрично предвидено задължение за съгласуваност между програмните документи на национално и общинско ниво" - или директно казано - законът отговаря на европейските изисквания, но пречи на приоритетите на управляващите да сключат неизгодни за държавата и данъкоплатците договори, но изключително изгодни за тях самите. Явно някой "важен" проект не може да мине и сега цял закон ще отменят", смята бургаският депутат.
По думите й абсолютно несъстоятелен е и аргументът, че понеже досега нямало сключени договори за публично-частно партньорство по този закон, значи не работи и трябва да бъде отменен. Законът е в сила от началото на 2013 г.
"Достатъчно е,  да се направят необходимите промени и да бъде усъвършенстван, включително и чрез под-законови нормативни актове. Но да се действа на принципа "няма човек - няма проблем" или "няма закон - няма проблем" е повече от абсурдно и скандално!", категорична е Йорданова.

Министър Терзиева ще внесе утре в Министерски съвет предложение за отмяна на закона за публично-частно партньорство.