Диана Колчева: Екскурзоводите водят туристите в Бургас на шопинг

 

Диана Колчева работи в сферата на туризма от 1991 г. През 1997 г. става учредител и организатор на Съвет по туризъм в село Черноморец. В периода 2003-2007 г. е била съветник в ОбС в Созопол. От януари 2008 г. е началник отдел "Туризъм" в Община Бургас.

Зам.-председател на новоучредения "Алианс на туризма" в Югоизточния регион.

Собственик на хотел и бистро.

Омъжена, майка на 17-годишен син Стефан.

Зодия "Риби".

 

Всичко започва като най –младия кредитополучател

През 1994 г. двамата със съпруга си поемат риска да основат семеен хотел. Българо-американския кредитен фонд по това време подава ръка на млади хора за инвестиции в туризма и те само за 3 месеца стават най-младите кредитоискатели във фонда. Въпреки големите трусове, през които се е наложило да преминат те успяват да се задържат и  до този момент на пазара.

 

- Госпожо Колчева, в момента туристическите обекти в България добра инвестиция ли са?

- Много зависи къде и как ще се инвестира. В момента трябва много добре да се прецени към коя пазарна ниша ще се насочи инвеститора, да се проучи конкретното място върху което ще се инвестира, дали ресурса, който ще се експлоатира има още потенциал, защото туризъм и хотелска част се правят там, където има природен или антропогенен ресурс. Ако капацитета е изчерпан няма смисъл да се инвестира на това място. Ако искаме да инвестираме например в Банско - там ресурса е почти изчерпан, както и в Созопол. Макар, че в община Созопол все още има  малко потенциал, но там инвестициите трябва да бъдат насочени към изграждането на висококатегорийни комплекси. Но най- важното условие,  към което трябва  да се стремят публичния, нестопанския и частен сектор в туризма е неговото устойчиво развитие.

- Защо Бургас все още не се счита за туристическа дестинация, а по-скоро място за шопинг на туристите?

- Бургас не е туристическа дестинация, защото самите бургазлии казват това. Но, ако попитаме един чужденец от Германия или Франция да посочи една туристическа дестинация в България, той ще каже Варна и Бургас. Всеки един турист слязъл на гара Бургас или летище Бургас, където и да почива, той ще отдели поне два дни през време на  почивката си, за да посети Бургас. Друг е въпросът какво ще види, какво ще му предложим?  Екскурзоводите водят своите групи в Бургас на шопинг и не разкриват града ни като интересен туристически град. Когато екскурзоводите заговорят за Бургас като градът на фестивалите, на театрите, градът на църквите, градът на птичето разнообразие, на спортните събития, тогава ще имаме успешна туристическа дейност. За това е много важно да имаме добре подготвени кадри в туризма. Да има система за подаване на информация и взаимодействие между туристическия бранш и образователните институции за нуждата от кадри.

За да се наложи Бургас като туристическа дестинация е необходимо да се обединят усилията на всички институции, нестопански организации и частен сектор, за изграждане на перфектна довеждаща инфраструктура, постоянна и агресивна реклама на туристическия продукт,  висококачествени допълнителни услуги, настаняване и изхранване, високо ниво на обслужване.

През последните 50- 60 години  Бургас се налагаше от управляващите, като индустриален град, сега ние имаме тежката задача да го рекламираме като туристически град. Това е и основната цел на отдела по туризъм и Бургаския туристически информационен център – новост и напредък за нас е откриването на посетителски център и на летище Бургас, където имаме възможност да представим града ни както пред организираните туристи, така и пред индивидуалните такива.

- Вярно ли е, че лично кметът на Белоградчик Емил Цонев е дошъл, за да поговори с вас за развитието на туризма в тази напоследък доста успешна дестинация?

- Туристически информационен център - Бургас подкрепи гласуването за Белоградчишките скали.  Желанието на Емил Цонев беше да изгради подобен информационен туристически център като нашия и в Белоградчик. Лично аз смятам, че за добрите практики трябва да се говори, обмяната на опит би донесла само положителни резултати за страната ни като туристическа дестинация.

- Знаем, че заслугата за построяване на камбанария в с. Черноморец е до голяма степен ваша, като църковен настоятел на храм "Свети Никола" в с. Черноморец?

- Една година след приемането ми в настоятелството се обърнах към отец Стилиян дали има нещо, което се случва в църквата, дали се работи по някаква идея. Той ми каза, че на църквата е дарен идеен проект за клепало (камбанария). Обърнах се към архитект Николов, който безвъзмездно ми предостави работен проект за  построяването й. Започнахме да търсим дарители и да събираме средства, благодарение на партия СЕК успяхме да съберем 4000 лева, а на 25 юли 2007г. представихме идеята и на Ротари клуб Созопол, които откликнаха веднага и успяхме да съберем нужните пари. На 9 май 2008 г. направихме първа копка. Почти седмица след стартирането на дарителската кампания - лятото на 2007г., аз се срещнах с негово високопреосвещенство Йоаникий за благословия. Срещата продължи много дълго с много дебати, дядо владика ми каза, че задачата, с която съм се нагърбила е много тежка и това едва ли ще се случи. Но, накрая целувайки ръката му аз все пак получих благословия за изграждането на камбанарията и тази година на 9 май официално я осветихме.

- Има идея да се смени името на село Черноморец. Какво е Вашето мнение?

- Като председател на съвета по туризъм в село Черноморец мнението ми е, че е хубаво да се пазят традициите и не е зле да се връщаме към тях, но 18 години в туризма ме научиха, че за да се наложи една дестинация на национално и още повече на международно ниво са нужни години усилия и още повече средства. Сега Черноморец е известен с името си и е любимо място за германци, чехи, руснаци, унгарци -  името му вече се е наложило. 12 години хотелиери и ресторантьори рекламираме името му със собствени средства в брошури, рекламни материали по изложения и пазари и сега с един такъв акт – смяна на името, хвърляме тези средства на вятъра.

- Каква е Дияна Колчева извън работата?

- Обичам високите скорости, карам "BMW" - 5-та серия, зад волана се чувствам свободна , спортувам във фитнес залата. Обичам да се разхождам с кучето си – ротвайлер, покрай бреговете на Черноморец – невероятно усещане. Обичам да се забавлявам, да ходя на клубове, пиано бар. Обичам да танцувам латино танци, обичам и българската музика – "Щурците", "Сигнал". "Лодка ли е любовта" е  любимата ми  песен, защото не мога да си представя живота си без море, а когато има море - има и лодка, а когато има море, пясък и лодка се получава любов.

Омъжих се е в Германия, там се  роди и синът ми Стефан. Със съпругът ми се срещнахме, когато бяхме в 11 клас, по-късно той влезе в казармата, а след това замина да работи в Германия, няколко месеца по-късно и аз го последвах. Може би, този престой там в тази крехка възраст 21-24 години, когато се формира характера на човека, неговите трудови навици, отговорността му към живота, това при мен оказа много голямо влияние. Там доверието се скрепява на добрата дума, стискането на ръката и устната уговорка имат силата на договор. Това за България е невъзможно. Иска ми се в работата да сме като германците, а в почивката и забавлението да си останем с българските навици.

- Дияна Колчева в кухнята...

- Нямам време за това, но иначе обичам да готвя, любимата ми рецепта е с пилешко месо:

Пилешко филе – овкусява се с куркума, овалва се в царевично брашно и се пържи в тиган с малко мазнина. Консерва компот асорти- ананас, праскови, круша.. се запържва само плода в същата мазнина, добавя се готварска сметана и се оставя на огъня за да се сгъсти. Залива се филето с този сос, за гарнитура е подходящо 2 топки бял ориз. Подходящо питие – бяло вино. Любимото ми питие е бяло вино с резен ябълка, лимон и лед. Поддържа ума бистър и свеж.

 

Дора Вартанян