DSC_9129

DSC_9129

Диана Йорданова: Българинът ще обеднява повече в хазната са основание да се прогнозира сериозно неизпълнение на приходната част на бюджета, което може да достигне до 1 милиард лева. Допълнителен риск крие възможността за налагане на финансови корекции за стотици милиони по линия на европейското финансиране". Това коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас и член на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова. По нейни данни 864,5 млн. лв. е дефицитът в бюджета към края на април. За сравнение през същия период на миналата година той е бил едва 286,4 млн. лв., т.е. нараснал е близо 3 пъти.

Според Йорданова, рискът в бюджета е в приходната част, разходите отбелязват ръст, но това не е толкова неочаквано. Политиката за подобряване на бизнес средата не трябва да води до отказ от контрол и извършване на ревизии, наример.
Най-големият проблем продължават да са постъпленията от ДДС. За първите четири месеца те са със 124 млн. лв. по-малко в сравнение с януари - април 2013 г. "През следващите месеци няма да има ръст на работните заплати, нито нови работни места, но за сметка на това ще се повишават данъците и таксите, лихвите по кредитите, цените на енергоносителите. Българинът ще обеднява все повече, за съжаление", твърди депутатката.
Не напразно вчера България получи поредния шамар, галещ по дипломатически: Необоснован оптимизъм за съживяване на икономиката, съчетан с липса на реформи в ключови сектори, както и на напредък в борбата с корупцията. Такива са основните констатации на Европейската комисия (ЕК) относно националната програма за реформи и конвергентната програма на правителството за 2014 г.
"Нов заем от 1,4 млрд. евро, какви рискове крие трупането на неясни кредити? Категорично не одобрявам тази дългова политика. Бих подкрепила подобно искане, ако взетите кредите, които до сега вече надхвърлят 5 млрд. лв., за една година бяха прозрачно разпределяни и с ясни приоритети за инвестиране в икономиката. Преди се водеше една твърде рестриктивна политика да не се взимат заеми, което също не беше правилно, но сега да се трупат дългове, без да има яснота къде отиват тези пари - е опасно", каза още Диана Йорданова.