DSC_4904

DSC_4904

Диана Йорданова: Ескалацията на напрежението не е полезна за никого

- Какво значи такива условия? В крайна сметка парламентът си има законопроекти, които са на дневен ред и те трябва да се изгласуват преди окончателното му разпускане от президента, така че - работата си е работа.
- Колко законопроекта остава да бъдат разгледани в пленарна зала?
- Може би около пет-шест, които са важни. Мина законът за енергетиката, който беше свързан с намаляне цената на тока. Това, което предстои да се гледа са промени в закона за ДДС касаещи т.нар. ведомствени бензиностанции, при които отпада монтирането на допълнителни устройства. Има внесени предложения за промени от Комисията по транспорт за удължаване на срока за монтиране на апарати за дистанционна връзка т.нар. касови апарати в автобусите. Това предстои да бъде гледано в пленарна зала тази седмица. Вероятно ще бъдат обсъждани и законите за службите, тъй като колегите работят сериозно по направените предложения и на второ четене може би и това ще се гледа.
А оттук нататък предстои да обсъдим становищата и на експертите от Министерството на финансите, по повод на така поставения приоритет на президента за увеличаване на минималната работна заплата. Знаете, че тя вече не е свързана със социалните плащания, така че оттам не може да има ефект върху фиска, но е свързана със заплатите в частния сектор. Трябва да се направи добре преценката дали на този етап това е най-доброто и дали ще работи.
- Колко реално звучат исканията на протестиращите, да има промяна в избирателния закон, предвид това, че вие съвсем наскоро приехте изменията в него?
- Това по-скоро е дискусионен въпрос и ще бъде плод на политическо решение.
- От какво се страхуват полиците в момента, като се има предвид ситуацията навън, на улицата - протестите в цялата страна?
- Най-вече от това да не ескалира прекалено много напрежението, защото в крайна сметка хората са прави в исканията си. Всички ние сме потребители, всички ние плащаме високи сметки, както аз, така и вие сигурно сте платили доста по-висока сметка за ток за декември месец. Направих си труда да сравня фактурите и да видя какъв е процентът на увеличение. При моята сметка, не мога да кажа дали това важи и за останалите потребители на EVN, имаше увеличение от порядъка на 60%. Затова тръгнаха и самите протести.
- Вашите опоненти от БСП заявиха, че вашето правителство ще остави близо 8 млрд. лева дефицит?
- Това не отговаря на истината. Към 22-ри февруари дефицитът е към 4,1 млрд. лева, което не е повече от това, което те оставиха. А като се има предвид, че увеличението на пенсиите, което те направиха го плащахме на практика ние - това си е чист предизборен ход. Тук нещата вече вървят в друга посока. Задълженията на държавата от 2009-та година, когато ние поехме управлението на страната, до момента са четири пъти по-малко, от завещаното то тях.
- Изненада ли ви решението на министър-председателя Бойко Борисов да подаде оставка? Как реагирахте при тази новина във вашата група на ГЕРБ?
- Изключително мъдър ход от страна на премиера. В крайна сметка, както и той каза, в никакъв случай не мога да му бъда адвокат, но най-важно е спокойствието и социалния мир. Ескалацията на напрежението не е полезна за никого.
- Окачвате ли това решение на Бойко Борисов да донесе повече гласове за вашата партия на предстоящите извънредни парламентарни избори?
- Това ще решат хората. Ако те преценят, че това е правилната политика и за страната. Да, мерките бяха изключително непопулярни. Действително не успяхме да поработим за увеличаваме на доходите. Но ще има такава възможност при един следващ мандат. Основното, върху което се работеше е да се запази финансовата стабилност, върху която може да се надгражда. Това предстои.
- Според едно от последните социологически проучвания, социолозите предвиждат 19% на ГЕРБ, 13% на БСП, значителен процент на ДПС, малко под 4% за "Атака" и "България на гражданите". Ако прогнозите се окажат верни, ГЕРБ ще има ли нужното мнозинство, за да управлява самостоятелно и с кого би се коалирала евентуално партията?
- Това е въпрос на политическо решение. Ние управлявахме в малцинство. В крайна сметка не на всяка цена.
- Защо хората не ви разбраха и излязоха на протести?
- Сметките, които трябваше да се платят не кореспондират с доходите на населението. Да, те са такива, защото това е резултат на една доста дълга политика, която се води в областта на енергетиката. Тя е с повече от десетгодишна давност и като всяко нещо идва един момент, в който трябва да се плати сметката. От друга страна можехме да увеличим доходите, но за сметка на задължаване на поколения напред. Тук трябваше да се намери баланса. За съжаление в момента ние сме потърпевши от тази ситуация.
- На пресконференцията, на която се отчетохте за свършеното до момента, вашата колежка д-р Галина Милева обеща през март и април да има ударно рязане на ленти от страна на здравния министър Десислава Атанасова във връзка с проекти в областта на здравеопазването в бургаската болница. Това очевидно няма да се случи, защото тогава ще имаме служебен кабинет, но какво ще стане с тези проекти?
- Това е ценното на нашето управление, че каквото е започнато, то ще бъде завършено. За да може да се направи, какъвто и да е обект, освен доброто планиране той трябва да бъде финансиран. Започнатите проекти са финансови обезпечени. Дали министърът в оставка Десислава Атанасова ще пререже лентите или следващият министър, това няма значение. Важното е, какво остава и от какво можем всички ние да се ползване като пациенти.
- Оставката на премиера Бойко Борисов ще доведе и до промяна в предизборната тактика и реденето на листите. Кога трябва да бъдат ясни кандидат-депутатите?
- По пътя на логиката, след като изборите ще бъдат на 12-ти май, значи първата седмица на април ще бъдат ясни.
Номинациите ще се правят от нашите структури по устава на партията. Първо първичните организации издигат номинации, след това те се гласуват и пресяват на общинско ниво, след това има областна конференция, която излъчва имената, събрали най-много гласове, а самата подредба на листите се прави от Изпълнителната комисия.
- Кой ще бъде водач на листата, като се има предвид, че на предишните избори имаше мажоритарен вот и тя беше оглавена от Божидар Димитров?
- Не мога да кажа. Това е от правомощията на Изпълнителната комисия.
- Какви са настроенията сред членовете на партията ви в Бургас - дали да бъде местен водач или "спуснат" от София?
- Е, нормално е всяка една структура, още повече бургаската, която е една от най-силните в страната, да има претенции това да е местен човек, бургазлия. Това е мнението на структурата, но какво ще стане, ще разберем.
- Вие влязохме в Народното събрание на мястото на Иван Алексиев, който през октомври 2010 година бе избран за кмет на Поморие. Тази година и няколко месеца достатъчно време ли беше за вас, за да докажете, какво можете и да бъдете на по-челно място в листата?
- Тази оценка едва ли аз бих могла да я дам. Ще я дадат нашите членове и партийното ръководство. Лично за себе си мога да кажа, че това беше голяма школа за мен, защото работата в Народното събрание е доста по-различна от работата в Общинския съвет (Диана Йорданова бе общински съветник в Бургас преди да стане депутат б.а.), Едно от нещата, с които бях натоварена беше Закона за публично-частното партньорство. Такъв работещ проект нямаше. В Бургас имаме доста проекти в тази област, но те бяха реализирани по-скоро на базата на опита и усета на кмета Димитър Николов и на неговия екип. Сега, когато има закон, от 2014 година нещата ще започнат да се случват по един доста по-различен начин, защото в тази икономическа обстановка е редно бизнеса да стане партньор на държавна институция, за да може по-лесно да се усвояват европари. Без еврофинансиране нещата доста трудно се случват.
Други проекти, по които съм работила, са свързани с данъчни закони, не на последно място Закона за публичните финанси. Бях в работната група, която го изработваше. Този закон касае държавния и общинските бюджети. Законът, по който се работеше до декември 2011 година беше от 2006-та година, той е правен при други условия и по други критерии.
В Комисията по бюджет и финанси, в която работя е една школа, защото в нея членуват бивши министри, бивши председатели на бюджетна комисия, хора с опит и човек може да научи нещо от тях.
Интервю на Десислава Георгиева
Снимка Лина Главинова