Димитър Стоянов (вдясно) от днес не е член на БСП и на парламентарната група на партията. Снимка Архив Черноморие-бг

Димитър Стоянов (вдясно) от днес не е член на БСП и на парламентарната група на партията. Снимка Архив Черноморие-бг

Димитър Стоянов напуска парламентарната група на коалиция "БСП за България". С него си тръгват още петима народни представители - Красимир Янков, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Валери Жаблянов. Петимата без Валери Жаблянов напускат и редиците на партията. Това се случва два дни след 50-тия конгрес на БСП, на който бяха изпрани членовете на Националния съвет и на Контролната комисия.

"Случващото се беше тест за мен и за моите колеги необходимо ли е да останем в партията, тест и за ръководството на БСП. Тя отдавна е дясна партия с лява идеология, в която има култ към личността. Нищо против избора на колегите в НС. Но вместо да водим безсмислени дебати, решихме да напуснем", потвърди пред "Черноморие" новината депутатът Димитър Стоянов.

Шестимата депутати са депозирали в деловодството на Народното събрание необходимите документи, с които заявяват, че напускат парламентарната група. Те са подали документи и в партийните си организации по места, че напускат партията. След като Димитър Стоянов вече не е в редиците на БСП, партията остава с трима народни представители, избрани във Втори многомандатен избирателен район - Бургас.

Димитър Стоянов беше общински председател на БСП. "Дядо ми, баща ми и аз общо имаме 108 години членство в партията", обясни депутатът.

"Има и други колеги, които изразиха желание да ни последват", допълни Стоянов. В скоро време ще станат ясни какви политически действия ще предприемат напусналите партията и групата в парламента.