Димитровден е - от днес започва зимата на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 година. Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на свети Георги. Според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима". Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници. В представите на нашите предци Свети Димитър язди бял кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

 

Датата 26 октомври е приета и за ден на Сливен, Видин и Айтос.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.

Днес имен ден празнуват кметът на Бургас Димитър Николов, областният лидер на ГЕРБ Бургас Димитър Бойчев, общинският съветник Димитър Людиев и други.