DSC_2182

DSC_2182

Директорката на школото в Ахтопол разпуска децата през ден

в община Царево няма. Нито едно училище на територията на морската община не е затворено заради липса на гориво. Албена Касабова - директорката на школото в Ахтопол обаче, сама решава кога децата ще учат и кога не. Сценарият се повторил тази седмица. Според обяснението й температурите в стаята не били достатъчно високи, за да се провеждат нормални учебни занятия и затова разпускала учениците.

Класните стаи се отопляват с дървени печки, които се палят всеки ден.

"Няма причина в училището да бъде обявена дървена ваканция. Осигурено е нужното количество дърва за огрев. Сформирал съм комисия и вече втори ден сме на посещение в училището. Температурата е 16 градуса. За да е топло на децата обаче, директорката трябва да осигури персонал, който да дава дежурства и да поддържа нужната топлина в помещенията", коментира кметът на Ахтопол Атанас Желязков. По думите ми, заради разпускането на учениците, тя настоявала кметсвото да издаде заповед за дървена ваканция. "Да, студено е. Но след като пътищата са чисти и улиците проходими, и след като има осигурени дърва, няма основания за дървена ваканция. Г-жа Касабова трябваше вече да е взела нужните мерки, за да е топло на децата", допълни Желязков. Той е изпратил писмо до Инспектората по образование на МОН в Бургас заради случая.

Само в община Бургас има обявена грипна епедемия от 31-ви януари, която ще остави затворени училищата до края на седмицата. В община Поморие учебни занятия няма да има от 1 до 3 февруари. В другите общини учебният процес протива нормално.