Час и половина продължиха дебатите в Комисията по транспорт. Снимка ОбС - Варна

Час и половина продължиха дебатите в Комисията по транспорт. Снимка ОбС - Варна

Дневната тарифа на такситата във Варна ще стане 1.20 лева, а нощната . 1.30 лева на километър. Превозвачите поискаха вдигане на цените и те бяха разгледани на заседание на Комисията по транспорт към Общинския съвет. След дискусия, продължила близо час и половина. Максималната цена се запазва 2 лева за километър през деня и 3 лева ца километър през нощта. Членовете на комисията решиха също евентуалното увеличение да влезе в сила от 1 май 2022 г.

Въпреки че по закон превозвачите могат сами да определят своите цени между минималния и максималния праг, те настояха Общинският съвет да одобри поскъпването на таксиметровите услуги. Пред комисията представители на бранша мотивираха искането си за актуализация с инфлацията, повишените цени на горивата, увеличените разходи за осигуровки, резервни части и др.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинският съвет е длъжен да определи долен и горен праг на тарифите за таксиметров превоз. От 2018 г. насам минималните цени на километър във Варна не са актуализирани и таксиметровите шофьори возят съответно на 0,88 лева през деня и 0,98 лева през нощта, беше изтъкнато на днешното заседание.

За да влязат в сила, одобрените от транспортната комисия промени трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет.

Друга тема днес беше финансовото състояние на "Градски транспорт"“ ЕАД. Въпреки поскъпването на горивата и енергоносителите дружеството успява да се справи със ситуацията, стана ясно на заседанието. Заради неполучени от държавата компенсации "Градски транспорт" не може да разплати в срок част от текущите си задължения.