Карнавалът тази година ще се проведе на 13-ти април. Снимка Община Варна

Карнавалът тази година ще се проведе на 13-ти април. Снимка Община Варна

Заявки за участие във Варненския карнавал се приемат до 1-ви април, съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Граждани и организации могат да подават документи за участие в петото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал", който тази година ще се проведе на 13-ти април. Организатори на събитието са дирекциите "Култура и духовно развитие" и "Образование и младежки дейности" към Община Варна.

Събитието ще започне в 12:00 часа на площад "Антон Новак" на входа на Морската градина с представяне на маски и костюми от състави и индивидуални изпълнители. От 14:00 часа гостуващите кукерски и сурвакарски групи ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. В 16:00 часа ще започне празничен концерт, с участието на Стенли и новата му група, Теди Генев, Блаже Богев от Македония и фолклорен ансамбъл "Варна". На финала ще бъдат наградени победителите в конкурсната програма и специалните гости. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България по традиция ще бъде част от съпътстващата програма в часовете от 10:00 до 20:00 часа също на площад "Антон Новак". 

В събитието могат да участват деца и възрастни - като индивидуални участници или групи, сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища, НПО-та, кукерски и сурвакарски групи и др., от страната и чужбина. В конкурсната програма и в карнавалното шествие са допустими маски, маскарадни костюми, карнавални облекла, униформи, народни носии, кукерски костюми и т.н. Желаещите да се включат граждани и организации могат да подават документи за участие на електронен адрес: [email protected]

Заявки и условия за участие в конкурсната програма могат да бъдат изтеглени от сайтовете на  дирекция "Култура и духовно развитие": www.varnaculture.bg, и на дирекция "Образование и младежки дейности": www.varnanamladite.com при Община Варна, или от фейсбук групата: "Варненски карнавал".