DSC_7950

DSC_7950

До месец прокуратурата излиза с решение за взрива в трафопоста

При взрива пострадали нямаше.  Собствениците на апартаментите, които бяха засегнати, живеят в общински жилища. В момента продължава ремонтът на апартаментите, който се извършва за сметка на EVN. Еннергийното дружество е собственик на трафопоста, в който стана взрива.

Това е едно от делата, по които работят бургаските магистрати. Днес те се отчетоха за свършеното през 2012 година. Окръжна прокуратура Бургас е наблюдавала 17 261 преписки по следствения надзор. досъдебните производства за този период са 19 792. Решенията са 15 301.

С четири месеца е удължен срокът по делото "дюни гейт", коментира окръжният прокурор Калина Чапкънова (на снимката вляво), която е прокурор по делото. Прокуратурата се самосезира в началото на годината заради продажбата на 29 дка земя в местността "Кокалу", в община Несебър. Имотът е закупен от "Сле груп" ООД. Фирмата има и издадено разрешение за строеж. Като обвиняеми по делото са привлечени кметът на община Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов. По искане на прокуратурата двамата трябваше да бъдат отстранени от дейност, за да не пречат на разследването. Те обжалваха и бяха възстановени на работа.

"Очакваме още експертизи по делото за дюните. Забавянето се налага заради заболяване на един от научните работници, които имат доклад за тях", обясни Чапкънова.

На фаза досъдебно производство е и случая с футболистите, които бяха задържани заради черно тото. "Удължен е срокът за разследване, тъй като от материалите бяха отделени други и по тях бе образувано второ производство за организиране на хазартна игра", обясни районният прокурор Андрей Червеняков (на снимката вдясно).

Районната прокуратура се е самосезирала и заради бургазлията Тома Атанасов, който обяви, че ще си направи публично харакири на 1-ви април. Той покани медиите в жилището си в комплекс "Възраждане", за да извърши ритуалното самоубийство. "Поискахме специализирана експертиза по закона за здравето, която да установи, какво е психическото състояние на мъжа. По всяка вероятност той трябва да е вече в Центъра за психично здраве", коментира Червеняков.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова