По време на иновацията се появиха и нови предмети в гимназията. Снимки ПГЕЕ

По време на иновацията се появиха и нови предмети в гимназията. Снимки ПГЕЕ

В последните няколко години в България се случват и хубави неща! Едно от тях е всеобщият стремеж на стотици училища да интегрират иновативни образователни практики.

Бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" бе едно от първите училища, което използва възможностите на новите типови учебни планове, които предвиждат часове за разширена професионална подготовка. Всички професии в училището са СТЕМ и са насочени към професии на бъдещето, в сферата на IТ и електротехниката.

Когато в гимназията започнаха работа по НП "Иновации в действие", първоначално искаха да направят модерен иновативен кабинет - "Киберлаб". Една добра компютърна зала, обаче, би била безполезна, ако няма адекватни преподаватели, които да преподават модерни и нужни за пазара на труда знания и умения.

Учебните планове бяха добре разгледани и подбрани такива дисциплини, които да допълват добре всяка специалност и да предложат качествено надграждащо обучение. Във времето така се появяват предмети като "Роботика", "Изкуствен интелект", "Интерактивно програмиране", "Софтуерно тестване и екипна работа", "Интернет на нещата", "Уеб технологии и дизайн", "Решаване на алгоритмични проблеми" и други. Иновацията продължи в рамките на четири години. Дори първият випуск, който тя обхвана вече завърши и се реализира на пазара на труда, а доста от учениците продължиха своето обучение в перспективни висши учебни заведения в страната и чужбина.

Другата голяма полза от тези предмети и иновацията бе повишаването на мотивацията на учениците за учене и насочването им към области, свързани с придобитата разширена професионална подготовка. Това само по себе си показва, че резултатът от внедряването на тази иновация е успешен и усилията са оправдани. Добавянето в учебната програма на разширената професионална подготовка помогна и за привличането на по-мотивирани ученици, които с нетърпение очакват развитието си в света на високите технологии!

Галерия