На място в центровете ще се правят и PCR тестове. Снимката е илюстративна

На място в центровете ще се правят и PCR тестове. Снимката е илюстративна

Два буферни медицински центрове, в които ще се диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19 ще запоочнат да функционират от днес. Дейностите там ще се извършват от лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ "Свети Георги Победеносец" (бившата военна болница) и ДКЦ "Ел Масри" в комплекс "Лазур". Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси. До средата на тази седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.

На място ще се правят и PCR тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с корона вирус - държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Центъра за спешна медицинкса помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от Регионалната здравна инспекция алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

От тази седмица леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в държавната УМБАЛ Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ д-р Георги Паздеров.