Такава мярка вече повече от седмица е предприета в община Дългопол, а други населени места също я обмислят

Такава мярка вече повече от седмица е предприета в община Дългопол, а други населени места също я обмислят

В два града в Североизточна България и околните села се въвежда режим на тока. Причините са непосилно високите сметки, непосилни за местните общини. Поскъпването е тройно, съобщава NOVA.

Затова в община Вълчи дол въвеждат сериозната мярка. Кметът Пепа Пенчева споделя, че сметката на тока за ноември е три пъти по-висока - над 20 000 лева, а за декември над 40 000 лева.

"С междинното плащане и компенсацията реално плащаме над 58 000 лева. От 00:00 ч. до 5:30 ч. ще бъде спиран тока в град Вълчи дол, а в селата електричество няма да има от 21:30 ч. до 5:30 ч.", посочва Пенчева.

Тя се опасява, че по този начин се създават предпоставки за битова престъпност. "Досега беше намалена до минимум, но сега съм притеснена", подчертава кметът.

Такава мярка вече повече от седмица е предприета в община Дългопол, а други населени места също я обмислят.

На този фон в община Лесичово, Пазарджишко, също са предприели тази мярка. По думите на зам.-кмета Веселина Милкова във всички населени места от общината ще има режим на тока.

"Кметовете по населени места ще определят сами в кои часови диапазони няма да има ток и по кои улици. Всички се обединени около това сутрин от 5:30 до 7 ч. и вечерта от 18:30 до 23:00 ч. да има улично осветление. При една консумация на ток от 9000 лева през 2020 г. сметката за ток скочи до 26 000 лева през 2021 г.", обясни Милкова.

Училищата и детските градини няма как да бъдат оставени без ток, но ще трябва да ограничат консумацията на електричество. Режимът ще бъде въведен тази седмица.