aton

aton

Двама автори подаряват на бургазлии духовно пътуване до Атон

до Света гора чрез изложбата - "Атон в рисунки и фотографии", която е подредена в културен център "Морско казино" в Бургас и може да бъде видяна през следващите две седмици. "Изложбата е замислена, така че да покаже духа на мястото. За някои тези портрети са духовни, за други вглъбени, за трети - набожни. Те показват Света гора и са свързани с разрешителни за снимки и рисуване в монашеската република, защото това току така не може да стане", каза професорът по семиотика Мирослав Дачев.

aton-22

Изложбата се явява в резултат на няколкогодишни пътувания до Светата обител от страна на Дачев и Андрей Янев. "Тя показва нашето духовно пътуване до Атон. Дано и вие да го усетите чрез изложбата", каза Андрей Янев. От името на двамата автори той подари на кмета на общината - Димитър Николов титулната фотография на изложбата озаглавена "Молитва" с думите: "Да носи духовните послания на Света гора, присъствайки в общината".

Община Бургас подкрепя финансово българския манастир "Свети Георги" в монашеската република. "Отделяли сме средства от бюджета за подпомагане на манастира и неговото аварийно укрепване, изпращали сме и работници, които да помагат с труда си", каза зам.-кметът по култура и вероизповедание Йорданка Ананиева.

На откриването на изложбата присъства и част от екипа, който е пътувал до Атон, сред които и актьора Кръстьо Лафазанов.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Chernomorie-bg