Те ще бъдат реализирани по проект на Общината. Снимка Община Варна

Те ще бъдат реализирани по проект на Общината. Снимка Община Варна

Две пристанища ще развиват активна дейност в район "Аспарухово". Това са Рибарско пристанище - Варна и Рибарско пристанище "Карантината".

За първото Община Варна вече е подала документи в Морската администрация за получаване на удостоверение за експлоатационна годност. Рибарско пристанище - Варна  (бившето пристанище на "Рибни ресурси" ЕООД)  бе предоставено на общината с решение на правителството. Предстои Общинският съвет да разгледа промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени, които включват и новите цени за ползване на порта.

След получаване на удостоверението на експоатационна годност, Рибарско пристанище - Варна ще бъде вписано в регистъра на пристанищата на Република България, за извършване на пристанищни дейности и услуги по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ). Целта е общината да създаде създадена транспортна връзка по вода между Морска гара и Аспарухово.

Успоредно с това на територията на Аспарухово се изпълнява и проект за рибарско пристанище "Карантината". Той се финансира  по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 год. чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Обща стойност на проекта е 13,7 млн лева, от които 7,9 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ о, а собственият принос на Община Варна е 5,7 млн. лева. Срокът за завършване е 2020 г. Новото рибарско пристанище ще бъде построено по проект на Центъра по хидро- и ареродинамика към ИМСТ – БАН. Ръководител на екипа, разработил проекта, е проф. д-р инж. Румен Кишев. Подводната хидрография с подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Иван Добрев.

Основната цел на проекта е осигуряване на възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба и водни организми. Реализацията му ще осигури устойчиво развитие на риболовната дейност в общината, запазване на занаята "рибарство", създаване на нови работни места.

Пристанът е предвиден  за над 100 плавателни съда. Ще бъдат изградени на нови пристанищни съоръжения за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовни кораби и първа продажба на уловите от прясна риба. Откъм брега ще има голяма рампа за колесари, за да влизат лодките в морето, сервиз за ремонт на плавателните съдове.

Рибарското пристанище "Карантината" ще бъде естествен завършек на Аспаруховия парк, който Община Варна предвижда да превърне във втората Морска градина на Варна - с изграждане на алеи и места за отдих.